Дете от Кърджали получи остра парализа след пропусната ваксина

0
Момиченцето е настанено за лечение в специализирано здравно заведение в град Пловдив
Момиченцето е настанено за лечение в специализирано здравно заведение в град Пловдив

Момиченцето е настанено за лечение в специализирано здравно заведение в град Пловдив

Тревожен случай на заболяване при 10-годишно дете, дължащо се на пропусната ваксинация срещу полиомиелит, беше регистриран в град Кърджали. Момиченцето е диагностицирано с остра вяла парализа, алармираща диагноза, която подчертава важността на редовната имунизация.

Д-р Кадрие Христова от Регионалната здравна инспекция - Кърджали сподели пред БНР подробности за случая: "При това дете липсва пълния статус от ваксини, тоест едната ваксина е пропусната, не е ваксинирано. Детето е настанено в Пловдив. Лекува се. Това е вирусна инфекция. По принцип, доста сложно може да протича. В началото протича като грип. По-нататък може да води до отслабване на мускулите, да се чувства детето по-слабо."

Случаят повдига сериозни въпроси относно последиците от пропускането на задължителни ваксинации. Полиомиелитът, известен още като детски паралич, е високозаразно заболяване, което може да доведе до необратими увреждания и дори смърт. Ваксинацията срещу това заболяване е част от задължителния имунизационен календар в България и е ключова за предотвратяване на подобни инциденти.

Експертите подчертават, че ранните симптоми на заболяването могат да наподобяват тези на грип, което прави навременната диагностика предизвикателство. Прогресията на болестта може да доведе до сериозно отслабване на мускулатурата, значително влошавайки качеството на живот на засегнатите.

Този случай служи като силно напомняне за родителите и настойниците за критичната важност на спазването на имунизационния календар. Здравните власти призовават за повишена бдителност и стриктно придържане към препоръчителните срокове за ваксинация, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

Пациентката в момента се намира под наблюдение и лечение в специализирано здравно заведение в град Пловдив. Медицинският екип полага всички усилия за овладяване на състоянието ѝ и предотвратяване на по-нататъшни усложнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари