Дестабилизацията на цените на горивата в България през март 2022 г. - международна криза или пазарна спекулация?

0
КЗК не откри нарушения от страна на търговците на горива
КЗК не откри нарушения от страна на търговците на горива Снимка: Facebook / Архив

КЗК не откри нарушения от страна на търговците на горива

Масовата паника около цените на бензина и дизела у нас, започнала в началото на март 2022 година, се оказва продукт на международното положение, лошото време и притесненията на редовите граждани, според решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополният орган не откри нарушения от страна на търговците на горива.

Причини за паниката и ценовите скокове

В навечерието на дългия уикенд около националния празник и по-малко от седмица след руското нахлуване в Украйна, социалните мрежи и медии бяха залети със снимки на бензиностанции, продаващи горива на цени над 3 лева за литър. При средни цени за пазара от 2,78 лева за бензин А-95 и 2,82 лева за дизел, тази информация предизвика масова психоза и опашки пред останалите бензиностанции в страната.

Обясненията на търговците

Компанията "Сакса" ООД, която оперира бензиностанции "Круиз", обясни, че още в средата на февруари е получила отказ за доставка на дизелово гориво от чужбина поради лошото време в района на товарното пристанище. Имало е и други отказани доставки поради спирания във веригата на доставки или липса на достатъчно производство. Това довело до липса на гарантирани количества гориво при ситуация на избухнала война и нарушени вериги на доставки поради европейски санкции и поскъпване на щатския долар.

"Инса Ойл", която също бе обект на разследване, заяви, че повишеното търсене на 2 март 2022 г. се дължи на притеснението на хората относно цените на горивата. Лошото време на товарните пристанища също играе роля в ситуацията, като "Инса Ойл" няма налични големи оперативни запаси, което доведе до незабавно увеличение на цените.

Пазарна реакция

От "Лукойл България" посочиха, че през разглеждания период доставките на едро на А-95 и дизел не са били намалени, а напротив - увеличени значително при повишено в пъти търсене. Компанията признава, че засиленото потребителско търсене в периода 2-7 март 2022 г. е наложило извънредни доставки до бензиностанциите ѝ.

От "Еко България" обясниха, че в периода 2-4 март е имало недостиг на дизел поради рязко увеличение на търсенето и липса на достатъчно цистерни за бързи доставки до обектите.

Анализ на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията изследва поведението на "Сакса" и "Инса Ойл" в локалните пазари, включително София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Русе и Варна. Анализът показа, че увеличенията в цените на горивата са различни за различните дружества и се осъществяват в различни периоди.

"Не бяха установени данни за координиране на ценовото поведение на двете дружества, общо намерение или практическо сътрудничество относно цените на дребно на бензин А-95Н и дизелово автомобилно гориво или обмен на стратегическа търговска информация между страните", заявиха от КЗК.

Заключение

Според КЗК, виновни за по-скъпите бензин и дизел на "Сакса" и "Инса Ойл" са предимно външни фактори в комбинация с повишеното търсене. Комисията подчертава, че поведението, проявено в толкова кратък период, не е от естество да доведе до промяна на конкурентната среда на съответния пазар.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в съда, което предоставя възможност за допълнително разглеждане на случая и потенциални бъдещи корекции в политиките на търговците на горива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    контра
    В България се вихри от 27 години поне дивашка контрабанда на горива.Какви глупости дрънкат тези папагали от кафеза?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари