Дерматолог: Косопадът е скрит белег за прекаран COVID-19

1
120 паднали косъма на ден се считат за косопад
120 паднали косъма на ден се считат за косопад Видео: NOVA

120 паднали косъма на ден се считат за косопад

Доцент доктор Жана Казанджиева, изтъкнат специалист в областта на дерматологията, хвърля светлина върху връзката между косопада и прекарания коронавирус. В свое скорошно изказване тя подчертава, че масовото оплешивяване се е превърнало в характерен белег за хората, преболедували COVID-19.

Разпознаване на косопада

"Усещането на човека е от първостепенно значение при идентифицирането на косопад," споделя пред NOVA доцент доктор Казанджиева. Тя пояснява: "Трудно е сами да установим дали страдаме от косопад и какви са причините за това. Когато има повече паднали косми от обикновеното, вътрешното усещане на човека е важно. При 120 косъма на ден, се смята за наличие на косопад."

Специфика на COVID-свързания косопад

Експертът отбелязва, че по време на пандемията и в постковид периода се наблюдава специфичен тип косопад. "През Ковид-19 и след него е най-често срещано общото разреждане на косата. Това беше типичен белег за това, че човек е боледувал от коронавирус," обяснява доцент доктор Казанджиева.

Полови различия при възприемането на косопада

Интересен аспект, който доцент доктор Казанджиева засяга, е разликата в отношението към косопада между половете. "Обикновено повече жени страдат от косопад, защото са по-суетни. При мъжете откакто дойде модата за гола глава, косопадът не ги притеснява толкова много," отбелязва тя.

Професионална помощ

Доцент доктор Казанджиева подчертава важността на професионалната консултация при справяне с проблема. Според нея, дерматолозите и ендокринолозите са специалистите, които могат да окажат най-ефективна помощ при лечението на косопад.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Незнаещ
    Сега разбирам,че Ковид заболяването има 40 – 45 годишна история и че съм прекарал болеста.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари