Депутатите заседават за последно преди старта на предизборната кампания

0
Парламентът обсъжда ключови промени в Закона за закрила на детето
Парламентът обсъжда ключови промени в Закона за закрила на детето Снимка: БГНЕС

Парламентът обсъжда ключови промени в Закона за закрила на детето

Народното събрание ще разгледа редица важни законопроекти, включително изменения в Закона за закрила на детето и ветото на президента върху промени в Закона за адвокатурата. Това става ясно от приетата програма за работа на парламента.

На първо гласуване ще бъдат обсъдени няколко законопроекта за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето. Сред тях са предложения от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), които целят да разширят защитата на децата в различни аспекти.

Един от законопроектите на ПП-ДБ предвижда да се гарантира правото на детето на защита от политическа пропаганда, неистини и предизборни и партийни действия. Това би могло да създаде по-благоприятна среда за развитието на подрастващите, свободна от нежелано политическо влияние.

Друг законопроект на същата коалиция се фокусира върху разширяването на мерките срещу сексуални посегателства над деца. Предложените промени включват допълнителни ограничения за заемане на длъжности от лица с присъди за такива престъпления, както и въвеждане на проверки на гражданските договори на лица, работещи с деца.

Интересно предложение е Националният регистър за случаите на педофилия, който би трябвало да се поддържа от Министерството на вътрешните работи (МВР), да придобие и аналитични функции. Това би могло да се постигне чрез обвързването му с географски информационни системи и други подобни технологии.

"Има такъв народ" също внася законопроект за промени в Закона за закрила на детето. Той цели да разшири обхвата на закрилата, включвайки и децата на възраст между 14 и 18 години, които не се обучават в учебни заведения. Това е особено важно, тъй като тази възрастова група се счита за една от най-рисковите.

Освен законопроектите за закрила на детето, депутатите ще обсъдят и ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за адвокатурата. Вчера парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси прие повторно законопроекта за промени в този закон, след като на 20 септември президентът го върна за ново обсъждане в Народното събрание.

В дневния ред на парламента е включен и проект на решение за приемане на информация за дейността на Временната комисия, която проверява факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение на кмета на община Доспат Елин Радев. Важно е да се отбележи, че миналата седмица комисията приключи дейността си без да приеме доклад поради изтичане на срока ѝ за работа.

Народните представители ще разгледат и други законопроекти, включително промени в Закона за защита на потребителите и законопроекти за насърчаване на доброволчеството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари