Депутатите приключват работа преди лятната ваканция

0
Народното събрание затваря врати за лятото, но на 20 август ще има клетва на служебния кабинет
Народното събрание затваря врати за лятото, но на 20 август ще има клетва на служебния кабинет Снимка: БГНЕС

Народното събрание затваря врати за лятото, но на 20 август ще има клетва на служебния кабинет

Депутатите от 50-ото Народно събрание се събират за последен път преди лятната си ваканция, която ще продължи 18 дни. В петък народните представители ще проведат последното си заседание, след което ще имат възможност да се отдадат на заслужена почивка. Ваканцията на парламентаристите ще продължи до 4 септември, когато те трябва да се върнат отново в пленарната зала.

Въпреки това не всички депутати ще могат да се насладят на почивка веднага, защото предстои важна церемония, свързана с полагането на клетва от новото служебно правителство. Според Конституцията на Република България новосформираният кабинет трябва да положи клетва пред Народното събрание. Това трябва да се случи на 20 август, за да бъде спазен конституционният срок от два месеца за назначаване на датата за провеждане на следващите предсрочни парламентарни избори.

Назначената от президента Румен Радев нова служебна министър-председателка Горица Грънчарова има срок до 19 август, за да представи на държавния глава състава и структурата на Министерския съвет. Очаква се церемонията по полагане на клетва да се проведе ден след това, което ще удължи ангажиментите на някои депутати преди да започнат ваканцията си.

50-ото Народно събрание започна своята работа на 19 юни тази година. За краткото време на своята дейност, депутатите успяха да проведат 40 работни дни и 23 заседания. През този период обаче активността на постоянните парламентарни комисии се оказа неравномерна. Според данни от сайта на Народното събрание някои от 25-те постоянни комисии изобщо не са провеждали заседания. Други са се събрали само веднъж, за да приемат правилник за своята работа.

Най-активната комисия до момента е била Комисията по бюджет и финанси, която е провела шест заседания. За сметка на това, Комисията за пряко участие на гражданите все още не е имала нито едно заседание. Неравномерната активност на комисиите поставя под въпрос ефективността на парламентарната работа в този кратък период.

След като депутатите излязат в лятна почивка, основното внимание ще бъде насочено към формирането и полагането на клетва от новото служебно правителство, което ще има важната задача да подготви следващите предсрочни избори и да управлява страната до избирането на ново Народно събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари