Депутатите гласуват проектокабинета на ГЕРБ – СДС

0
Проектокабинетът "Желязков" се нуждае от поне 121 гласа "за", за да бъде одобрен
Проектокабинетът "Желязков" се нуждае от поне 121 гласа "за", за да бъде одобрен Снимка: НС

Проектокабинетът "Желязков" се нуждае от поне 121 гласа "за", за да бъде одобрен

Днес в 13:00 часа народните представители ще гласуват проектокабинета на ГЕРБ - СДС, начело с министър-председателя Росен Желязков. Това е предвидено като основна точка в дневния ред на Народното събрание, публикуван на официалната страница на парламента.

В понеделник президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ - СДС. Кандидатът за премиер Росен Желязков получи мандата и представи структура и състав на Министерския съвет, включващ министър-председател, един заместник-председател и 19 министри.

Проектокабинетът "Желязков" се нуждае от поне 121 гласа "за", за да бъде одобрен. Въпреки усилията на ГЕРБ - СДС, редица политически партии вече обявиха, че няма да подкрепят правителството.

Политическите позиции

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ясно заявиха, че няма да подкрепят проектокабинета на ГЕРБ - СДС. Те потвърдиха позицията си и обявиха, че ще бъдат в опозиция, дори ако правителството бъде одобрено.

Партия "Възраждане" също декларира своята опозиция към предложения кабинет. Те подчертаха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС, оставайки твърди в своята позиция.

БСП се придържат към решението на Националния съвет, което забранява парламентарната група да подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ. "Предложеният състав на Министерския съвет не кореспондира със заявката за експертен кабинет," заяви народният представител от БСП за България Иван Иванов в Русе.

Други важни точки от дневния ред

Освен гласуването на проектокабинета, програмата на Народното събрание за днес включва изслушване на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева. Те ще докладват за подготовката за предстоящата юбилейна Среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли 2024 година във Вашингтон. Изслушването е по предложение на Николай Марков от "Величие" и група депутати.

В дневния ред на Народното събрание е включено и освобождаването от длъжност на Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Това е във връзка с подадената от него оставка от 2 юли 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    малей,
    Жив да не бех! Разбрах при дебата от Кирчо и Акаденков, че благодарение на тях съм се наредил до най-богатите нации! И поради това, да'н съм чул някой да се оплаква от заплата или пенсия!
  • 0
    3
    до читателя
    Ами да бяхте спечелили изборите и издигнали свой кандидат! Правилата все пак са за всички! Ей, големи ревльовци сте!
  • -1
    2
    това за дискотеката
    твоите от ппдб ли ти го казаха?!? Назарян има 11 години юридически стаж, за разлика от бойкикев, който стана правосъден министър без стаж!
  • 5
    1
    Читател
    Заделена от н-ската дискотека арменка, нямаща никаква представа от управлението на парламентарната ни държава, беше инсталирана на най високия стол в България.Това е кощунство с народа ни и неговата татковина.Някои "собственици" на държавата ни,разчитат на късата ни памят и пускат пипалата си в най важните институции у нас.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари