Депутати от Русе: Влакът "Синият Дунав" да тръгне отново

4
Народните представители от ГЕРБ-СДС и областният управител търсят решения за възстановяване на директната линия между Русе и София
Народните представители от ГЕРБ-СДС и областният управител търсят решения за възстановяване на директната линия между Русе и София Снимка: Областна администрация - Русе

Народните представители от ГЕРБ-СДС и областният управител търсят решения за възстановяване на директната линия между Русе и София

На среща в Русе, народните представители от ГЕРБ-СДС Георги Кръстев и Николай Братованов обсъдиха с областния управител Драгомир Драганов възможностите за подобряване на пътната инфраструктура и транспортната свързаност в региона. Основен акцент на срещата беше поставен върху възобновяването на директната железопътна връзка между Русе и София чрез експресната линия „Синият Дунав“. Георги Кръстев, който е и областен координатор на ГЕРБ за Русе, изрази недоволството си от липсата на директно пътуване между двата града в пиковите часове. „Недопустимо е в 21 век, когато в Европа се залага на железопътния транспорт като екологично чиста алтернатива, да няма възможност за директно пътуване между Русе и София,“ коментира Кръстев. Той подчерта, че в настоящото разписание пътниците трябва да изчакват два часа в Горна Оряховица, което удължава пътуването до над девет часа.

Николай Братованов добави, че възобновяването на директната връзка ще бъде от полза не само за жителите на Русенска област, но и за хората от Търновско и Плевенско. „Пътуването с влак е по-комфортно от придвижването с автобус на големи разстояния,“ отбеляза Братованов и предложи използването на новите вагони, закупени от Германия, по линията Русе - София.

Областният управител Драгомир Драганов също подкрепи идеята и сподели, че е получил многобройни запитвания от жителите на Русенско за по-бързо и комфортно придвижване до столицата. Той проведе поредица от срещи през последния месец и половина с цел рестарт на дългоочакваната директна влакова линия между двата града. В момента директна линия от София към Русе има в 19:55 часа, като тя пристига в крайдунавския град в 02:29 часа. В обратната посока влакът тръгва в 14:15 часа и пристига в столицата в 20:25 часа. Това разписание е крайно неудобно за пътуващите по работа или за тези, които отиват на лечение в София. Освен това, влакът от Русе към София често закъснява, защото е международен. По време на срещата, Георги Кръстев повдигна и въпроса за забавянето на проектирането на първия лот между Русе и Бяла на автомагистралата Русе - Велико Търново. Дължината на участъка е малко над 40 километра. „Трябва да обединим усилията си и да работим заедно за реализирането на този стратегически инфраструктурен проект във възможно най-кратки срокове,“ заяви народният представител. В момента се извършва строежа на лот 2, който на практика е обхода на град Бяла и е с дължина малко над 35 километра.

Не бе подмината и темата за създадената организация за движение по време на основния ремонт на Дунав мост. Двамата народни представители заявиха, че ремонтът на съоръжението е изключително необходим и ако се налага, могат да разговарят с румънските си колеги за уточняване на подробности и решаване на евентуални затруднения от двете страни.

Областният управител постави въпроса и пред ресорното ведомство, като получи уверение, че те са запознати с проблема и се опитват да намерят решение. Двамата народни представители са готови да съдействат за възобновяването на „Синият Дунав“ чрез задаване на парламентарни въпроси, както и организиране на среща с министъра на транспорта и съобщенията и останалите отговорни лица. Срещата завърши с обещание за по-нататъшни действия и координация между всички заинтересовани страни с цел подобряване на транспортната свързаност и инфраструктура в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    Осман
    Политикаджиите не решават проблеми, създават нови! Мисля че един ден, като построят магистрала Русе - Велико Търново ще вдигнат ж.п. линията.
  • 2
    8
    До 4
    Бих добавила Русе- Варна, Русе -Бургас. Варна е на 200 км, а има 2 влака - един до там и обратно. До Варна би могло да се ходи за 1 час или час и половина. Ами това са 200 км, как не ги е срам - друсаш се в тези мръсни вагони 4 часа. Че нали сме в ЕС. За такова разстояние хората имат влакове на всеки час. И да питам - какво стана с летището?! Как не се намери един да направи нещо за този град!
  • 0
    7
    daskal
    Добре де, да го пуснат примерно за половин година, за да видят как ще върви. После да преценят има ли нужда обществото от него, или не. Дори ако е нужно, нека се дотира от държавата. Но при положение, че ще му е нужен почти цял ден (над 6 часа), за да пътува разстоянието от 300 километра - малко ми е съмнително, че ще има успех.
  • 4
    6
    Цеко
    Да бе идват избори😆
  • 2
    5
    до 4
    Кога си се прехвърлял като маймуна? Имаше вагон за Пловдив, който го откачаха на Стара Загора и го прикачаха на влака за Пловдив.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари