Денят на свети Иван Рилски обединява вяра и наука

0
Лекарите отбелязват този ден като свой празник
Лекарите отбелязват този ден като свой празник Снимка: БГНЕС

Лекарите отбелязват този ден като свой празник

На 19 октомври Българската православна църква отбелязва деня на свети Иван Рилски - небесен покровител на българския народ и на медиците в страната. Този ден е известен още като Отчовден или ден на отеца в православния календар.

Житие на светеца

Свети Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино, разположено в Осоговската планина. Произхождащ от заможно семейство, той избира пътя на духовността още в ранна възраст. На 25 години, след смъртта на родителите си, раздава наследството си на нуждаещите се и постъпва в манастир.

Духовен път и наследство

След приемането на монашеството, Иван Рилски се отправя на дълго пътешествие из планините, преди да се установи в Рила. Там той се прочува като лечител и чудотворец, привличайки множество последователи.

С името на светеца се свързва основаването на Рилския манастир - обект под закрилата на ЮНЕСКО и символ на българската духовност през вековете. Иван Рилски става първият игумен на обителта.

Почит и признание

Славата на свети Иван Рилски надхвърля границите на България, разпространявайки се из цяла Европа. Още приживе той е наричан "земен ангел" и "небесен жител", а днес е сред най-почитаните български светци.

Лекарски празник

От 1996 година Българският лекарски съюз избира свети Иван Рилски за покровител на медицинското съсловие. Оттогава 19 октомври се отбелязва и като професионален празник на лекарите в България.

Историческа справка

Свети Иван Рилски напуска земния свят на 18 август 946 година, на приблизително 70-годишна възраст. На тази дата православната църква отбелязва неговото Успение, докато основният празник - Отчовден, се чества на 19 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари