Демографска катастрофа: Един милион жертви на войната в Украйна и Русия

1
Войната опустошава населението на Украйна и Русия
Войната опустошава населението на Украйна и Русия Снимка: Асен Игнатов / Архив

Войната опустошава населението на Украйна и Русия

Продължителният военен конфликт между Украйна и Русия води до тежки демографски последици за двете страни. Според анализ на The Wall Street Journal, общият брой на убитите и ранените от двете страни достига около един милион души за период от две години и половина.

Жертви на войната

Според поверителна украинска оценка, цитирана от изданието, в началото на годината броят на загиналите украински военнослужещи е достигнал 80 000, а ранените са около 400 000. Западното разузнаване оценява руските жертви на приблизително 200 000 загинали и 400 000 ранени.

Гражданските жертви остават неизвестни, но само по време на превземането на Мариупол от руските сили са загинали над 8 000 души, според данни на Human Rights Watch.

Демографски спад в Украйна

Войната значително влошава и без това тревожната демографска ситуация в Украйна. Според експерти и правителствени оценки:

  • При преброяването от 2001 година населението на Украйна е било 48 милиона жители.
  • В началото на 2022 година, преди руската инвазия, то е намаляло до около 40 милиона.
  • След началото на войната през февруари 2022 година, над 6 милиона души са напуснали страната според данни на ООН.
  • В момента населението на контролираната от Киев територия се оценява на 25-27 милиона души.

Александър Гладун, изследовател в Института по демография на Птуха, дава по-оптимистична оценка, според която преди пълномащабната инвазия в Украйна е имало около 42 милиона души, а сега те са около 29 милиона.

Влияние върху Русия

Войната оказва сериозно въздействие и върху демографската ситуация в Русия:

  • Над 600 000 руснаци, предимно млади професионалисти, са напуснали страната от началото на пълномащабната инвазия.
  • Това допълнително задълбочава хроничния демографски спад в страната, който отдавна е обявен за приоритет от руския президент Владимир Путин.

Тази война води до тежки демографски последици и за двете страни, като милиони хора са принудени да напуснат домовете си, а загубите на човешки живот са огромни. Дългосрочните ефекти от този конфликт върху демографската ситуация в региона тепърва ще се проявяват в пълния си мащаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    Учуден
    "Над 600 000 руснаци, предимно млади професионалисти, са напуснали страната от началото на пълномащабната инвазия." - в материала не се уточнява, дали тези 600 000 руснаци са заминали в посока Иран, Северна Корея, Еритрея, щото "на Запад е лошо"
  • 0
    11
    Хуйосмук Зеленски
    И аз чух че скоро май ще се вея на най близкия клон....дано да ме пожалят и да ме сложат в московската зоологическа градина
  • 2
    10
    Ф16
    Нека войната продължава,да се трепе бандеронацистката гад и да им разпорим кочината.Всеки ден е добър , когато поне 1000 отидат при куролап бандера на концерт...Слава на Русия.Скоро ще бесим хуйосмук зеленски....
  • 1
    9
    Ф16
    Нека войната продължава,да се трепе руската гад и да им разпорим кочината.Всеки ден е добър , когато поне 1000 отидат при Кобзон на концерт...Слава Украйна.Скоро ще бесим Путин....
  • 2
    8
    Фък дъ УКР
    80 000 е смехотворно малко чисто,моГилизираните бандеронацисти са много много повече.Ако не искат да продължават да мрат трябва просто да обесят киевската нашмъркана маймуна за първото дърво и да се преборят с бандеронацизма в собствената си държава
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари