Делян Пеевски: Трябва да отхвърлим ветото за адвокатурата

0
Това трябва да стане още на първото заседание на НС, допълва Пеевски
Това трябва да стане още на първото заседание на НС, допълва Пеевски Снимка: БТА

Това трябва да стане още на първото заседание на НС, допълва Пеевски

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски настоява, че ветото, наложено от президента Румен Радев върху промените в Закона за адвокатурата, трябва да бъде преодоляно още на първото заседание на Народното събрание тази седмица. Това става ясно от изявление, разпространено от пресцентъра на ДПС.

Пеевски критикува действията на президента и смята, че Радев не е представил убедителни аргументи за налагането на вето. Той подчертава, че промените в законодателството са били приети с категорично мнозинство в парламента и целят да осигурят на българските граждани адекватна адвокатска защита, като същевременно гарантират правата на адвокатите за свободно договаряне и достойно заплащане.

„Като народни представители, ние сме длъжни да отчетем реакцията на адвокатската гилдия, която изрази ясно несъгласие с ветото на президента. Трябва отново с убедително мнозинство да отхвърлим това вето,“ се казва в позицията на Пеевски.

Той допълва, че действията на Румен Радев са в разрез с основни граждански права, като правото на справедлив процес, залегнало в Хартата на основните права на ЕС. Според Пеевски президентът използва институцията на държавен глава за лични политически цели, като се стреми да предизвика обществено напрежение и да влияе на предизборната кампания за парламент.

Припомняме, че на 20 септември президентът Радев върна за ново обсъждане в парламента промените в Гражданския процесуален кодекс, приети чрез Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата. Основните промени, приети от Народното събрание на 11 септември, включват нов режим, свързан с определянето на възнагражденията на особените представители. Съгласно новите разпоредби, това правомощие бе прехвърлено от съда на местните адвокатски съвети.

Президентът смята, че това противоречи на правото на Европейския съюз, което забранява на сдружения на доставчици на услуги да определят сами цените им. Според него някои разпоредби създават риск да се накърнят принципите на справедливия съдебен процес и конституционното право на защита на гражданите.

В отговор на това, председателите на адвокатските съвети в страната категорично се обявиха против ветото на президента и го определиха като неприемливо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    1
    дф
    Трябва да хвърлим в затвора този нагъл шопар всеки ден той ще казва какво ще става е на може едно прасе да ни командва
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари