Дъждът спря пожара от Гърция

0
За ограничаването на пламъците е помогнала и направената просека от 2 км
За ограничаването на пламъците е помогнала и направената просека от 2 км Снимка: БГНЕС

За ограничаването на пламъците е помогнала и направената просека от 2 км

Пожарът, който бушува на територията на Гърция, няма опасност да достигне до българските населени места. Това беше съобщено от областния управител на Благоевград Георги Динев. Според него, решителни действия са предприети от пожарникари, горски служители, военни и доброволци, което е предотвратило разпространението на пожара в България.

„Преди минути говорих с директора на ДГС "Катунци" инж. Поюков, който ме увери, че благодарение на съвместните усилия на пожарникарите, горските служители, военните и доброволците, е направено така, че пожарът да не влезе изцяло в България“, заяви Динев в изявление за "Фокус".

Допълнително, в района е изкопана 2-километрова просека от българска страна, която е помогнала за овладяването на ситуацията. Тази преграда е създадена с цел да спре разпространението на огъня и да защити българската територия.

„Направена е една голяма просека от 2 километра, която е допринесла за това пожарът да стигне до там и да спре своето движение към България. Най-доброто от всичко е, че заваля дъжд. Прогнозите са валежите да продължат цяла нощ, което е в полза и като цяло може да овладее и изгаси пожара“, добави Динев.

Той подчерта, че времето с обилен дъжд, което продължи около половин час, е допринесло значително за овладяването на огъня. Прогнозите за валежи през нощта също са благоприятни и могат да помогнат за окончателното му потушаване.

Благодарение на бързата реакция и координация между различните служби и граждани, ситуацията остава под контрол. Въпреки това, областният управител призова за повишено внимание и готовност за евентуални извънредни ситуации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари