Дъжд, студ и вятър ни връхлитат до часове

0
Есенно застудяване: Дъждовна вълна и понижение на температурите очакват България
Есенно застудяване: Дъждовна вълна и понижение на температурите очакват България Снимка: Асен Игнатов / Архив

Есенно застудяване: Дъждовна вълна и понижение на температурите очакват България

Последните летни дни отстъпват място на типично есенно време в България. Метеоролозите прогнозират рязка промяна в атмосферните условия, която ще донесе дъжд, по-ниски температури и засилен вятър в страната през следващите дни.

Днес времето ще остане предимно слънчево, с максимални температури между 24 и 29 градуса по Целзий. В столицата София се очаква температурата да достигне около 24 градуса. Сутрешните часове ще бъдат белязани от намалена видимост в някои котловини и низини. Вятърът ще бъде слаб до умерен, с посока запад-югозапад.

Планинските райони също ще се радват на слънчево време, но с по-силен вятър от запад-югозапад, особено по високите части. На 1200 метра надморска височина максималната температура ще бъде около 18 градуса, докато на 2000 метра ще достигне приблизително 12 градуса.

По Черноморието времето ще бъде предимно слънчево, с температури между 20 и 24 градуса. Морската вода ще бъде с температура 21-22 градуса, а вълнението ще е слабо - между 1 и 2 бала.

Съществена промяна в метеорологичната обстановка се очаква от петък. Облачността ще се увеличи значително, като на места в Западна България ще има валежи. Въпреки че първоначално ще остане топло, следобед се очаква захлаждане, придружено от северозападен вятър.

През нощта срещу събота и в събота валежите ще се разпространят на изток, като има вероятност да бъдат значителни в Централна и Източна България. Вятърът временно ще се усили, а в източната половина на страната ще промени посоката си от север-североизток. До вечерта валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне. Температурите ще продължат да се понижават.

В неделя се очаква променлива облачност с малка вероятност за валежи. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса, а максималните - между 16 и 21 градуса.

Началото на новата седмица ще донесе предимно слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни в сряда. В някои затворени котловини и източни райони сутрин може да се образува краткотрайна ниска облачност, мъгла или да има намалена видимост. Вятърът ще бъде слаб, с променлива посока, а във вторник и сряда ще духа предимно от изток-югоизток. Дневните температури ще се повишат, като максималните стойности в повечето места ще достигнат между 19 и 24 градуса.

Тази промяна в метеорологичните условия бележи края на лятото и началото на есенния сезон в България. Жителите и гостите на страната трябва да се подготвят за по-хладно и влажно време през следващите дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари