Дъжд и гръмотевични бури над Балканите

1
Остава топло
Остава топло

Остава топло

Жълт код за високи температури е обявен в 11 области на Северна и Южна България. Очаква се максималните температури да достигнат между 31 и 36 градуса. В столицата София, прогнозите сочат максимална температура около 33 градуса. Горещото време носи със себе си и повишен риск от здравословни проблеми, особено при по-възрастните и хората с хронични заболявания.

Следобед се очаква времето да стане нестабилно, особено над западната половина от страната. В планинските райони там ще се развива купесто-дъждовна облачност, което ще доведе до краткотрайни и временно интензивни валежи от дъжд. Прогнозите предупреждават за възможни гръмотевици и дори градушки в някои области. Метеоролозите съветват жителите на засегнатите региони да бъдат внимателни и да вземат предпазни мерки, ако се окажат под открито небе по време на буря.

Слаб до умерен вятър от източната четвърт ще облекчи малко жегата в някои части на страната, но като цяло времето ще остане горещо и напрегнато.

Планините: Слънце през деня, валежи и гръмотевици следобед

Любителите на планинските преходи могат да се насладят на предимно слънчево време в планините, но с предупреждение за развиваща се купеста и купесто-дъждовна облачност следобед над западните масиви. На места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, което може да представлява опасност за туристите. Не е изключено и падането на градушки, затова се препоръчва внимателно планиране на маршрутите и избягване на върховете и откритите терени по време на бурите.

Температурите на височина 1200 метра ще са около 26 градуса, докато на 2000 метра те ще достигнат около 19 градуса, според данни от НИМХ. Вятърът ще бъде умерен, идващ от север-североизток.

Слънчево време по Черноморието с умерен вятър

По Черноморието се очаква приятно слънчево време, което е добра новина за туристите, избрали да прекарат деня край морето. Температурите ще се задържат в границите между 28 и 30 градуса, което ще осигури комфорт за почиващите на плажа. Температурата на морската вода също ще бъде приятна, варирайки между 26 и 28 градуса. Вълнението на морето ще достигне до 3 бала, а вятърът ще бъде умерен, идващ от изток-югоизток.

Въпреки сравнително спокойните условия по Черноморието, летовниците трябва да бъдат внимателни при плуване заради умереното вълнение и евентуални подводни течения.

Валежи и гръмотевици над Балканите

Над централните и западните части на Балканите времето също ще бъде нестабилно с валежи и гръмотевични бури. Въпреки това, температурите в региона ще останат високи, като се запазва тенденцията за топло време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари