Държавна програма се превърна в капан за майка

1
Липса на информация води до неочаквани финансови последствия и за други майки
Липса на информация води до неочаквани финансови последствия и за други майки Видео: NOVA

Липса на информация води до неочаквани финансови последствия и за други майки

Петя Лозанова, млада майка, се оказа в неприятна ситуация, след като участва в програмата "Родители в заетост" преди пет години. Наскоро тя получи известие от Националния осигурителен институт (НОИ), че дължи над 2000 лева, включително главница и натрупани лихви.

Програмата "Родители в заетост"

Програмата "Родители в заетост" е създадена с цел да стимулира майките да се завърнат по-рано на работа след майчинство и да подпомогне безработни жени да намерят работа като детегледачки. Петя Лозанова решила да се възползва от тази възможност през втората година от майчинството си.

"Основната цел на тази програма беше първо да стимулира майките да се завърнат по-рано от майчинство на работа и от друга страна да помогне на безработни родители, жени да бъдат назначени към бюрото по труда като детегледачи", споделя пред NOVA Лозанова.

Неочаквано задължение

Пет години след участието си в програмата, Петя Лозанова получава неприятна изненада на работното си място - известие от НОИ за дължими суми.

"Миналата седмица получих писмо от НОИ, в което ме уведомяват, че дължа над 1200 лева, които съм недобросъвестно приела по сметката си преди толкова години и естествено най-големият проблем и шокиращото нещо тук е, че е начислена страшно голяма лихва, тоест общата сума се получава над 2000 лева в случая", разказва тя.

Причини за задължението

Оказва се, че докато е участвала в програмата "Родители в заетост", Петя Лозанова не е имала право да получава обезщетение за отглеждане на дете. Това е информация, която тя твърди, че не е знаела по време на участието си в програмата.

Реакция на засегнатите

Петя Лозанова не е единствената засегната от тази ситуация. Тя споделя, че са ѝ се обадили още няколко жени с подобни случаи. В отговор на ситуацията, Лозанова е подала жалба към НОИ с молба за опрощаване на лихвата.

"Приемаме, че не сме разбрали програмата, че не трябва да получаваме тези допълнителни пари от майчинството, които са ни ги превеждали, но поне лихвата да ни бъде опростена, защото ние за този период от 5 години или докато сме получавали това майчинство, в моя случай 8 месеца не сме имали абсолютно никаква идея, че това не е било в наше право", казва тя.

Позиция на НОИ

Според НОИ, при завръщане на работа майката попълва заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при неизползване на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. В този документ се декларира, че детето не се отглежда от лице, наето по програми за подкрепа на майчинството.

Институцията подчертава, че предоставяйки отглеждането на детето на лице, участник в програмата, майката губи правото си на обезщетение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари