Държавен рекет: Над половин милиард лева от глоби за превишена скорост

0
МВР купува коли от Фонда за безопасност на движението по пътищата
МВР купува коли от Фонда за безопасност на движението по пътищата Снимка: МВР

МВР купува коли от Фонда за безопасност на движението по пътищата

Фондът за безопасност на движението по пътищата е събрал над 591 милиона лева от глоби за превишена скорост в периода от създаването си през 2011 година до октомври 2024 година. Това показва проверка на Института за пътна безопасност (ИПБ).

Рязко увеличение на разходите през последните две години

За целия период на съществуване на фонда са изразходени приблизително 122 милиона лева. Забележително е, че само през 2023-2024 година са похарчени над 60 милиона лева, което представлява половината от всички изразходени средства за 14-годишния период.

Автомобили без застраховки

Около 30 милиона лева са вложени в закупуването на моторни превозни средства. Институтът за пътна безопасност установява, че нито един от придобитите автомобили няма застраховка "Автокаско". Според данните на ИПБ, по-голямата част от закупените превозни средства не се използват по предназначение - за контрол на движението по пътищата.

Значителни налични средства

Проверката разкрива следните факти:

  • В сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата има налични повече от 465 милиона лева
  • Най-големите разходи са направени през последните две години
  • Средствата не се използват според първоначалното предназначение на фонда
  • Наличните средства се пренасочват неправомерно за попълване на бюджета

Искане за промяна

Институтът за пътна безопасност отправя искане към Министерството на вътрешните работи и Министерството на финансите да прекратят практиката за използване на средствата от фонда за други цели. Министерството на финансите, което съгласно член 157, алинея 5 от Закона за публичните финанси управлява излишъците от фонда в "единната сметка", е основен адресат на това искане.

"Настояваме този държавен рекет да бъде незабавно преустановен!", заявяват категорично от Института за пътна безопасност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    стефане,
    Карал си с повече от 52,.....Поправило от засечената реално скорост ти смъкват с някакъв процент ,не помня колко, и тогава се е получила стойността 52,....Но ,по принцип, съгласен съм ,че до 5 км в населено място и до 10 км за извън селище би могло да се махне наказанието
  • 3
    2
    майор Костов
    ИПБ е НПО /неправителствена организация / домогваща се всячески до държавни и общински средства с цел облагодетелстване. Проводници на всякакви лобистки интереси само и само да се привлече държавна пара за частни цели и да се приберат тлъсти комисионни. Последна грижа им е пътната безопасност!
  • 1
    1
    Стефан
    Това е рекет чиста проба. Неотдавна бях глобен за превишаване разрешената скорост от 50 км. Карал съм с 52,3 км. в час. Аз няма как да разбера за такова малко превишение. В тази насока е необходимо да се върне старото правило,че превишение на скоростта до 10 км. в час не се наказва. КАТ крие колко е толеранса на камерите им. Всяко измервателно устройство има толеранс на точност плюс и минус измервания параметър.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симпозиум на гинеколози. На подиума се качва председателят и почва реч:
- Колеги, къде бъркаме?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари