Държавата абдикира: В 250 общини няма денонощни аптеки

0
Проблемът с липсата на денонощни аптеки се задълбочава с демографската криза
Проблемът с липсата на денонощни аптеки се задълбочава с демографската криза

Проблемът с липсата на денонощни аптеки се задълбочава с демографската криза

Проблемът с липсата на достатъчен брой аптеки, включително и денонощни, в малките населени места на България става все по-сериозен. Маргарита Генчева, народен представител от „Възраждане“, заяви че в 13 областни града и 251 общини няма денонощни аптеки. Тази ситуация поставя гражданите в неравностойно положение, тъй като те са принудени да пътуват до най-близкия областен град, за да закупят необходимите лекарствени продукти. Според Генчева, това е явен знак, че държавата е абдикирала от своята социална функция да осигури равен достъп до лекарства, което е конституционно право на българските граждани.

Маргарита Генчева, заедно с група народни представители от „Възраждане“, внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Ако този законопроект бъде приет, жителите на всички области в България ще имат равен достъп до лекарствени продукти през цялото денонощие, като по този начин ще се гарантира навременна фармацевтична грижа.

Неравен достъп до лекарства

В интервюто си Генчева подчертава, че в области като Монтана, Видин и Силистра, където също живеят български граждани, липсват денонощни аптеки. Това създава огромни трудности за жителите на тези региони, които нямат достъп до лекарства след 20:00 часа. "Жителите на цели области нямат откъде да си закупят лекарствени продукти в тъмната част на денонощието", отбелязва тя.

Ролята на държавата

Генчева подчертава, че осигуряването на достъп до лекарствени продукти е основна функция на държавата и не може да бъде оставено на частни търговски субекти. Въпреки разходите за държавния бюджет, откриването на поне една аптека във всяка област, община и населено място, където има недостиг на аптеки, е основна дейност, заради която държавата съществува. Това е особено важно в контекста на предоставянето на качествено здравеопазване.

Възможни решения

Една от предложените мерки от Генчева е поставянето на автомати за продажба на лекарствени продукти в общинските центрове, където не може да има денонощна аптека. Това ще осигури на жителите на тези населени места възможността да закупуват необходимите им лекарства по всяко време на денонощието.

Законодателна инициатива

Законопроектът, внесен от „Възраждане“, цели да осигури равен достъп до лекарствени продукти за всички български граждани, независимо от мястото на тяхното живеене. Според Генчева, това е стъпка към по-справедливо и ефективно здравеопазване, което ще отговори на нуждите на всички граждани, независимо от техния адрес.

Маргарита Генчева и нейните колеги от „Възраждане“ са убедени, че приемането на този законопроект е от съществено значение за подобряване на достъпа до лекарства и фармацевтични грижи в България. Те се надяват, че държавата ще поеме своята социална отговорност и ще осигури равен достъп до здравеопазване за всички свои граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    12
    Путин Хуйло
    С никнйем Българин (въпреки че както казах съм хомосексуален бесарабски циганин) исках да кажа: Явно ПП-ДБ са реализирали най-корумпираното и некадърно управление за България за последните години, след като изродите джендъри и бандеронацисти неистово вият и квичат,усещайки че намаляват не с дни, а с часове! Киро Простото,Асен Пишколап Ококореното,ДеБел Рисъю Надупеното и други знайни и незнайни помияри от хохълския екскремент, незнайно защо наречен ДеБил-ПеПеруги, оново търсят място под слънцето, дращят тук да покажат своята значимост, но все повече вонята от техните укропитешки задници, става непоносима и лесно разпознаваема. СЛАВА НА РУСИЯ и ПАЛЕСТИНА! СМЪРТ НА БАНДЕРОНАЦИСТКИТЕ ЧОВЕКОПОДОБНИ БОКЛУЦИ!!!
  • -3
    11
    Българин
    Явно ПП-ДБ са реализирали най-доброто управление за България за последните години, след като изродите от иZраждане неистово плюят по тях. Мариан(тъпото)-"омбудсманa", Милен(психото), Алтънчо(адвокатчето) и други знайни и незнайни помияри от руслямския екскремент, незнайно защо наречен "иZраждане", оново търсят място под слънцето, дращят тук да покажат своята значимост, но все повече вонята от техните русофилистични задници, става непоносима и лесно разпознаваема. СЛАВА НА УКРАЙНА!!! СМЪРТ НА РУСКИТЕ ЧОВЕКОПОДОБНИ БОКЛУЦИ!!!
  • 1
    10
    Милко Пенчев
    Дори и нагъзена тираджийска бесарабска хомосексуална ПеПеруга като мен трябва да знае,че Възраждане са напълно прави! Денонощни аптеки трябва да има минимум във всеки областен град където има денонощна медицинска помощ. Предполага се, че ако има денонощна медицинско място като болника, поликлиника, докторски билдинг и заведение за бърза медицинска помощ то ще има и денонощно пациенти които да има възможност да си купят лекарството веднага , а не да чакат до сутринта. Възраждане много правилно са посочили проблемаТия от ДеБил-ПеПерастката фекална маса в стремежа си да обърнат внимание върху себе си правят много тъпи активности, да им еба путката майна в гъза и после както е говнян в устата на Простото и после в гъза на Ококореното!
  • 1
    9
    Запознат
    То е като бял ден ясно,че единствено продажните корумпирани фекали от Пеевски Подлоги/Доносническа България могат да направят така,че да съсипят аптеките точно както успяха да съсипят и всичко останало...затова нека да изхвърлим в канала тази гнусна сган на предстоящите избори!
  • -1
    8
    Милко Пенчев
    Малоумния популизъм на Вгъзраждане чупи тъпомера. Денонощни аптеки има смисъл да има так където има денонощна медицинска помощ. Предполага се, че ако има денонощна медицинско място като болника, поликлиника, докторски билдинг и заведение за бърза медицинска помощ то ще има и денонощно пациенти които да има възможност да си купят лекарството веднага , а не да чакат до сутринта. Не всяко място има тая услуга което не налага да има денонощна аптека. Тия от Вгъзраждане в стремежа си да обърнат внимание върху себе си правят много тъпи активности, да им еба путката майна в гъза и после както е говнян в устата на Костадинов и тая курва Генчева!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари