Д-р Гергана Николова: Искаме да можем да издадем профилактична здравна карта електронно след преглед

1
Какво трябва да знаят родителите преди първия учебен ден?
Какво трябва да знаят родителите преди първия учебен ден? Видео: NOVA

Какво трябва да знаят родителите преди първия учебен ден?

Според общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова, в здравната система продължават да съществуват проблеми, свързани с нововъведенията, като електронното здравно досие и издаването на нови рецепти. Тя подчертава, че родителите трябва да бъдат информирани за важни детайли преди започването на учебната година.

Д-р Николова изразява притеснението си относно предложението профилактичните здравни карти да се издават без задължително посещение при лекар. "Как може да се издаде документ за здравето на дете, което не е прегледано в кабинета?", пита тя. Според нея, изготвянето на профилактична карта задължително трябва да бъде съпроводено с медицински преглед.

Освен това, д-р Николова отбелязва нуждата от по-ефективно използване на електронните услуги. "След като прегледаме детето, би трябвало да можем да издадем електронно личната му здравна карта, без да се налага ръчно попълване на документи", допълва пред NOVA тя.

Относно идеята за над 50 безплатни лекарства, въведена от предишните управляващи, д-р Николова заявява, че липсва необходимата финансова оценка на тази инициатива. "Трябва да има баланс между това, което искаме да предложим на пациентите, и реалните възможности за финансиране", коментира тя.

Въпросът с достъпа на лекарите до електронното здравно досие също е проблемен. Въпреки обещанията, медиците все още нямат пълен достъп до тази важна информация. "Често пациентите не могат да ни предоставят точна информация за своите предишни диагнози. Ако имаме достъп до електронното досие, ще можем да видим всички предишни здравни данни на нашите пациенти и да вземем по-информирани решения", подчертава д-р Николова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Русенка
    В България други общопрактикуващи лекари няма ли? Тя абонирана ли е за бТВ и Нова?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари