Д-р Гергана Гешанова: Вейповете може да доведат до внезапна детска смърт

0
Освен че може да предизвикат заболявания, веществата, които се намират в тютюневия дим, пречат на нормалното развитие на децата
Освен че може да предизвикат заболявания, веществата, които се намират в тютюневия дим, пречат на нормалното развитие на децата

Европейската комисия предлага разширяване на забраните за тютюнопушене

Европейската комисия (ЕК) излезе с ново предложение за разширяване на забраните за тютюнопушене, което цели да обхване и откритите обществени пространства. Инициативата е насочена към ограничаване на вредния навик и неговите последствия, като основната цел е защитата на непушачите от пасивното пушене.

Според новото предложение, употребата на тютюневи и бездимни изделия ще бъде забранена на места като спирки на градския транспорт, тераси на заведения и зоологически градини. Тези локации досега са позволявали свободното пушене на открито.

В ефира на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS, д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията без тютюнев дим, коментира темата. Тя изрази загриженост не само за традиционните цигари, но и за електронните устройства за пушене, известни като вейпове.

"Освен че може да предизвикат заболявания, веществата, които се намират в тютюневия дим, пречат на нормалното развитие на децата. Има случаи на внезапна детска смърт поради употреба на електронни цигари", подчерта д-р Гешанова.

Експертът обърна внимание и на трудностите, които биха възникнали при прилагането на евентуална забрана за пушене на обществени места. Според нея, ефективното следене за нарушители би представлявало сериозно предизвикателство.

Предложението на ЕК идва в контекста на нарастващата загриженост за общественото здраве и признаването на вредите от пасивното пушене, което се счита за не по-малко опасно от активното. С тази инициатива се цели създаването на по-здравословна среда за всички граждани, особено за децата и непушачите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари