COVID-19: Инфекционистът Трифон Вълков съветва как да се лекуваме от новите варианти

1
Според медика броят на болните започва да расте по-рано от предвиденото
Според медика броят на болните започва да расте по-рано от предвиденото Видео: NOVA

Според медика броят на болните започва да расте по-рано от предвиденото

Възстановяването на позабравени вируси и развитието на нови варианти на COVID-19 е изненада за много специалисти, въпреки че се очакваше завръщането на коронавируса през по-студените месеци на годината. Доцент Трифон Вълков, инфекционист, коментира темата в интервю за предаването „Събуди се“ по NOVA.

Според доцент Вълков, прогнозите на европейските институции, които следят динамиката на вируса, не са се сбъднали. Вместо очакваното увеличение на заболеваемостта през зимните месеци, броят на болните започва да расте по-рано от предвиденото. Той добавя, че това е поредният пример за непредсказуемостта на вирусите.

Да си болен от COVID-19 днес означава, че в значителна част от случаите става въпрос за хора, които са потърсили лекарска помощ заради развита симптоматика. Това подсказва, че има и голям брой заразени, които не показват симптоми“, обясни Вълков.

Въпреки че вирусът става по-заразен, инфекционистът успокоява, че клиничната картина при новите варианти е по-лека. Вирусът мутира, за да се предава по-лесно, но същевременно става по-слаб, което ограничава тежките възпалителни реакции в организма. Това е и причината за по-лекото протичане на инфекцията в по-голямата част от случаите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари