Чуждите инвестиции се сринаха с 80%

0
Драстичен спад на чуждестранните инвестиции в България през 2024 година
Драстичен спад на чуждестранните инвестиции в България през 2024 година

Драстичен спад на чуждестранните инвестиции в България през 2024 година

Преките чуждестранни инвестиции в България са претърпели значителен срив през първите шест месеца на 2024 година, като спадът достига внушителните 80%, според данните на Българската народна банка (БНБ). За януари – юни 2024 година са регистрирани едва 387.8 милиона евро, което представлява едва 0.4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. В същия период на предходната година сумата възлизаше на 1.935 милиарда евро, или 2.1% от БВП. Тези предварителни данни подсказват, че до края на годината може да има корекции, но настоящата тенденция показва сериозни предизвикателства пред възстановяването на инвестиционните потоци.

Сред основните причини за спада е отрицателният поток от дългови инструменти, като българските дъщерни дружества са върнали значителни заеми на своите задгранични компании-майки. Вместо паричните потоци да постъпват към България, те са изтекли обратно към чужбина. През първото полугодие на 2024 година, страната е напуснала сума в размер на 452 милиона евро под формата на върнати заеми.

Допълнително, реинвестираната печалба в българските компании, собственост на чуждестранни инвеститори, също е намаляла значително. За периода тя е едва 590 милиона евро, докато през предходната година сумата достигаше 1.6 милиарда евро.

Спадът се забелязва и при дяловия капитал, който е основен показател за дългосрочния интерес на инвеститорите. В страната са влезли само 250 милиона евро под формата на вноски на чуждестранни компании и лица, докато преди година тази сума бе 427 милиона евро.

Най-големите положителни нетни потоци от преки инвестиции в страната за януари – юни 2024 година идват от Нидерландия (222.1 милиона евро), Австрия (160.8 милиона евро) и Кипър (147.5 милиона евро). В същото време най-голямото изтичане на капитали е регистрирано към Русия (190.2 милиона евро) и Полша (80.3 милиона евро).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    10
    Учуден
    Има една русофилистичен добитък, миризлива руска гнида, всекидневно хвалеща в този коментарник фашисткия режим на плешивата кремълска маймуна. Учуден съм, защо просто не направи това -"Чемодан - вокзал - Россия" Защо е нужен този мазохизъм да се мъчи в държава от Запада, защо натиска опикани руски парцали в държава от НАТО?! Защо бе, боклук руски?!
  • -2
    9
    Учуден бесарабски гей
    Не съм учуден,че анално олабената бесарабска куролапаща маймуна отново е писала от моето име.Но какво е искал да ни каже мръсният ДоБитък : Като си фен на плешивата киевска маймуна, защо просто не направиш ето това -"Чемодан - вокзал - УСрайна" Защо се мъчиш да живееш в България,където 99%-та презираме киевския смрадлив бандеронацист и куросмук, защо натискаш опиканите си хохълски смрадливи парцали в държава,в която никой няма да тръгне да мре за смрадливото лайНАТО?! Зашо бе, боклук ебан в гъза бесарабски,да ти сера в устата да ти сера?!
  • -1
    8
    Запознат бесарабски пишкосмук
    Чуждите инвестиции са пряко свързани с ДеБил-ПеПерастията. Където има смрадливи ебани в гъза ДеБил-ПеПерасти, там няма инвестиции. Никой чужд инвеститор не желае да хвърля парите си на вятъра. Изкореняването на ДеБил-ПеПерастията, гарантира възвращаемост на Чуждите инвестиции!
  • -2
    7
    До 5
    Ти не си българин бе,КУРВО БЕСАРАБСКА,да ти еба майката в устата да ти еба!Ти може да искаш само ДА ТЕ ЕБАТ В ГЪЗА БЕ,травестит смрадлив и после да ти плащат с УСраински гривни,майка ти да еба смрадлива да еба!Няма нормален човек,който да иска да живее като плешивата ебана в гъза киевска маймуна.Само в ебаните ДеБил-ПеПерастки въшливи кратуни има желание за помагане на бандеронацистка УСрайна!
  • 2
    6
    Учуден
    До 1 Като си фен на плешивата кремълска маймуна, защо просто не направиш ето това -"Чемодан - вокзал - Россия" Защо се мъчиш в държава от Запада, защо натискаш опиканите си руски парцали в държава от НАТО?! Зашо бе, боклук руски?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари