Чудотворен извор лекува болести с жилки от злато

0
Мистерията на лечебната вода в монтанското село Балювица
Мистерията на лечебната вода в монтанското село Балювица

Мистерията на лечебната вода в монтанското село Балювица

В живописното монтанско село Балювица се крие извор, който местните жители и посетители считат за чудотворен. Водата, която извира от скалите, е обект на множество легенди и вярвания, свързани с нейните лечебни свойства. Особено впечатляващо е присъствието на златни жили в скалите около извора, което поражда спекулации за съдържание на 24-каратово злато във водата.

Анелия Цветанова, кмет на село Балювица, споделя: "Много хора са пили и са се мили с водата от извора. Излекувалите се носят за благодарност различни икони, които са наредени около водата. Едно семейство от Плевен постави мраморна плоча с надпис 'Лековно кладенче' в знак на благодарност, че детето им се е излекувало от рани по главата."

Според местните предания, водата от извора има специфични лечебни свойства, особено за очни заболявания. Разказва се история за отец Йосиф, бивш игумен на близката църква "Света Троица", който успял да подобри зрението си след тримесечна употреба на водата.

Кметът Цветанова допълва: "Преди години са взимани проби, правени са изследвания и се знае, че водата е богата на магнезий. Имаме сертификат, който се пази в кметството. Хората подозират, че в нея се съдържа истинско злато. Иманяри са копали много в района, но не са намирали."

Освен за очни проблеми, се смята, че водата има благоприятно въздействие върху нервната система, стомашно-чревния тракт и кожата. Някои дори твърдят, че тя подобрява апетита на анемични деца.

Историята на извора е белязана от драматични събития. През 1977 година, силното земетресение във Вранча, което отнема живота на над 1600 души, затрупва извора с големи скални късове. Въпреки това, водата успява да намери нов път през камъните и отново да потече, което местните считат за чудо.

"Казват, че с времето скалите сами са се наместили и водата отново е потекла така, както преди земетресението. Оттогава не е изчезвала," разказва Цветанова.

За да улесни достъпа до извора, през 2005 година е изградена 250-метрова екопътека. Маршрутът преминава покрай гробището, през гората и малко мостче над реката, преди да достигне до скалата, от която извира лечебната вода. В непосредствена близост се намира малък водопад, добавящ към живописната картина на мястото.

Посетителите често оставят дарения и икони край извора, изразявайки своята благодарност и вяра. Местните подчертават, че не само използването на водата, но и вярата в нейната сила са ключови за постигане на желаното изцеление.

Легендата за лечебния извор в село Балювица продължава да привлича хора от цялата страна, търсещи облекчение и надежда. Независимо дали става въпрос за научно доказани лечебни свойства или за силата на вярата, този природен феномен остава важна част от културното и духовно наследство на региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари