Човешкият праг за оцеляване при топлина е по-нисък от очакваното

0
Учените установяват нови граници за човешкото оцеляване при високи температури
Учените установяват нови граници за човешкото оцеляване при високи температури

Учените установяват нови граници за човешкото оцеляване при високи температури

Изследователи установиха, че човешкият праг за оцеляване при високи температури е значително по-нисък, отколкото досега сме си представяли. Това откритие е резултат от задълбочени изследвания, които разглеждат как горещините влияят върху човешкото тяло.

През последните години глобалните температури продължават да се покачват, поставяйки нови рекорди. Например, световният рекорд за най-горещ ден беше подобрен два пъти, а Организацията на обединените нации издаде призив за предприемане на спешни действия, за да се защитят уязвимите групи и да се подпомогнат икономиките в борбата с екстремните горещини.

Как учените стигнаха до тези изводи? Специалисти използваха климатична камера, която им позволи да симулират условията, при които топлината става смъртоносна. Участниците в експеримента прекарват време в камерата, където могат да се хранят, да спят и да правят упражнения. Всички техни жизнени показатели, като сърдечна честота, дишане, изпотяване и телесна температура, се следят в реално време.

Чрез използването на математически модели учените успяха да определят максималната температура на мокър термометър (WBT), при която млад, здрав човек може да оцелее за шест часа. Резултатите показват, че тази граница е около 35 °C. Над този праг, вътрешната телесна температура започва да се повишава неконтролируемо, което може да доведе до фатален изход.

Допълнителните изследвания показаха, че границите на оцеляване варират в зависимост от възрастта. За младите хора WBT границата е между 26 °C и 34 °C, докато за възрастните хора тя е между 21 °C и 34 °C.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари