Четвърти случай на птичи грип, пренесен от крава на човек

0
Американските власти съобщиха за огнище на вируса при млекодайни животни
Американските власти съобщиха за огнище на вируса при млекодайни животни

Американските власти съобщиха за огнище на вируса при млекодайни животни

Американските здравни власти съобщиха за четвърти случай на птичи грип в страната, свързан с настоящото огнище на вируса при млекодайни крави. Случаят е регистриран в Колорадо и засяга фермер, който е бил в контакт със заразени крави. Според изявлението на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), засегнатото лице е имало само симптоми по очите, получило е антивирусно лечение и вече се е възстановило.

Разпространение на вируса

Първият случай на заразяване в САЩ беше обявен на 1 април в южния щат Тексас. Впоследствие бяха регистрирани още два случая в Мичиган. Огнището на вируса беше открито за първи път през март и оттогава многобройни стада крави са заразени в няколко американски щата, включително Колорадо, Айдахо, Канзас, Ню Мексико, Северна Каролина, Охайо, Южна Дакота и Тексас.

Риск за населението

Въпреки че случаите на заразяване при хора остават редки, експертите са обезпокоени от нарастващия брой бозайници, заразени с болестта. Те предупреждават, че високата циркулация на вируса може да улесни мутацията му, което би могло да доведе до предаване от един човек на друг. Въпреки това, здравните власти твърдят, че рискът за населението остава нисък на този етап.

Мерки за безопасност

CDC препоръчва на хората да избягват близък и продължителен контакт със заразени животни или техните отпадъци. Пастьоризацията на млякото унищожава вируса, което прави пастьоризираното мляко безопасно за консумация. Въпреки това, суровото мляко от заразени крави може да представлява риск за здравето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари