Четиримесечна забрана за улов на балканска пъстърва влиза в сила

0
Сивен, сиг и езерна сьомга също попадат под защитните мерки
Сивен, сиг и езерна сьомга също попадат под защитните мерки

Сивен, сиг и езерна сьомга също попадат под защитните мерки

От първи октомври до края на януари любителите на риболова ще трябва да се въздържат от улов на балканска пъстърва и други зимно размножаващи се риби в българските водоеми. Това е предвидено в разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите, които целят опазването на тези ценни видове по време на размножителния им период.

Освен балканската пъстърва, забраната обхваща още няколко вида риби, които се размножават през зимния сезон - сивен, сиг, пелед и езерна сьомга. Продължителният период на ограничения е обоснован от спецификата на размножителния процес при тези видове и дългата инкубация на хайверните зърна в суровите зимни условия.

Балканската пъстърва, известна още като речна пъстърва, е емблематичен обитател на планинските реки в България и се радва на голяма популярност сред риболовците. Въпреки че четиримесечната забрана може да изглежда дълга за ентусиастите, тя е от ключово значение за опазването на популацията на този вид.

Риболовците трябва да имат предвид, че ако случайно уловят някоя от изброените риби по време на забраната, те са длъжни незабавно да я върнат обратно във водата. Това е важна мярка за осигуряване на успешното размножаване и запазване на екологичното равновесие в планинските водоеми.

За любителите на пъстървовия риболов все пак има алтернатива. Американската пъстърва, известна още като дъгова пъстърва, остава извън обхвата на забраната. Причината за това е, че този вид не се размножава естествено в българските водоеми и неговият улов не застрашава местните популации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    123
    Балканки почти няма !!! Вецовете на политическата мафия ги поприключиха. Там, където можеше да има балканки, завъдиха американки* (*дъгови пъстърви, инвазивен и крайно агресивен вид, зарибяван изкуствено, който не се размножава у нас в естествена среда и унищожава местните Балканки). Мижи да те лажем е тази "забрана".
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари