Четири професионални гимназии посрещат новата учебна година с обновена база

2
Инвестиции за над 10 милиона лева подобряват образователната инфраструктура
Инвестиции за над 10 милиона лева подобряват образователната инфраструктура Снимка: МОН

Инвестиции за над 10 милиона лева подобряват образователната инфраструктура

Четири професионални гимназии в Северна България посрещнаха учебната 2024/2025 година с изцяло обновена материална база. Модернизацията е осъществена по проект, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж", съобщават от Министерството на образованието и науката.

Обновените учебни заведения са Професионалната гимназия по туризъм "Иван П. Павлов" в град Русе, Професионалната държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в град Свищов, Професионалната техническа гимназия "Д-р Никола Василиади" в град Габрово и Професионалната гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" в град Севлиево.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова уважи с присъствието си откриването на учебната година в севлиевската гимназия. Тя отправи поздрав към учениците и педагозите, като им пожела още по-високи постижения в образователната и професионалната сфера. Михайлова изрази увереност, че подобрената материална база ще допринесе значително за постигането на тези цели.

Ремонтните дейности в Професионалната гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" в град Севлиево са на стойност 3 милиона и 180 хиляди лева. Те включват цялостно обновяване на учебния корпус, ремонт на покривната конструкция, изграждане на открити спортни съоръжения и други подобрения.

В Професионалната гимназия по туризъм "Иван П. Павлов" в град Русе са инвестирани 2 милиона 421 хиляди и 121 лева за модернизация. Средствата са вложени в цялостен вътрешен ремонт на основната сграда и физкултурния салон, подмяна на електрическата и водопроводната инсталации и други необходими дейности.

Близо 3 милиона лева са отделени за обновяването на Професионалната държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в град Свищов. Извършена е фасадна реставрация, цялостен ремонт на покрива, обновяване на класните стаи, ремонт на спортната площадка и инсталиране на нова мълниезащитна система.

Професионалната техническа гимназия "Д-р Никола Василиади" в град Габрово е получила финансиране от 2 милиона 212 хиляди и 263 лева за своето обновяване. С тези средства е извършен основен ремонт на отоплителната инсталация в една от сградите, обновяване на санитарните помещения с цел адаптирането им за хора с увреждания, цялостен ремонт на корпуса с учебните работилници и други необходими подобрения.

Заместник-министър Михайлова присъства и на тържеството по случай откриването на учебната година в Началното училище "Иван Вазов" в град Враца. Тя изрази своето възхищение от работата на директора Малина Николова и нейния екип за подкрепата, която оказват на индивидуалното развитие и успех на всеки член на училищната общност. Впечатляващ е фактът, че 93 процента от учениците участват в целодневната форма на обучение. Училището има сключен договор с филиала на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" за организиране на студентски практики.

На официалното откриване на учебната 2024/2025 година присъстваха още кметът на община Враца Калин Каменов, областният управител Николай Николов, началникът на Регионалното управление на образованието Лорета Колева и председателят на Обществения съвет Доротея Владова.

Според данни на Министерството на образованието и науката, новата 2024/2025 учебна година започва в 2331 училища в цялата страна. Към момента в тях са записани над 58 хиляди първокласници, а общият брой на децата от подготвителните групи в училищата и учениците от първи до дванадесети клас надхвърля 720 хиляди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ПГЕЕ "Апостол Арнаудов" - Русе
    Къде забравихте историческата Професионална гимназия по електротехника и електроника "Апостол Арнаудов", чиито ремонт приключи преди 2 месеца? Нека да бъде вписана в публикацията!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари