Червена вода посреща осмото издание на Комитския събор

6
Възстановки, фолклорни изяви и демонстрации на бойни изкуства на 21 септември
Възстановки, фолклорни изяви и демонстрации на бойни изкуства на 21 септември Снимка: ВМРО / Архив

Възстановки, фолклорни изяви и демонстрации на бойни изкуства на 21 септември

Русенското село Червена вода ще бъде домакин на осмото издание на традиционния Комитски събор, който ще се проведе на 21 септември на стадиона в селото с начало 10:00 часа. Организатори на събитието са Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“, Сдружение „България на регионите“, НЧ „Тома Кърджиев-1873“ - село Червена вода и НЧ „Гоце Делчев-2009“ - град Русе.

Тази година съборът се провежда с подкрепата на Община Русе, Кметство Червена вода, НД „Традиция“ и Първа русенска чета „Ангел Кънчев“ от сдружение „Пазители на българщината“. Както е традиция, същинската част на събитието ще започне с панихида за загиналите герои в националноосвободителните борби, която ще се състои в храма „Св. Архангел Михаил“ в селото. Ритуалът ще продължи с възстановка и освещаване на знамето на Червеноводската чета.

След церемонията ще последва тържествено шествие до паметника на героите, където ще бъдат положени венци и цветя. Там ще се проведе и молебен за здраве и благоденствие на българския народ, като официалното откриване на събора ще бъде белязано с полагане на комитска клетва.

Програмата на събора е изключително богата и предлага разнообразие от културни и патриотични мероприятия. Ще се проведе конкурс за любителски състави, групи, ансамбли, дуети и индивидуални изпълнители, които ще представят автентичен и обработен български фолклор. Сред кулминационните моменти на събитието ще бъде представянето на най-новия исторически спектакъл „Скрижалите на Тангра“ от Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“. Школата ще покаже и демонстрации на бойни изкуства, конна езда и стрелба с двойно рефлексен лък.

За посетителите на събора ще бъдат организирани разнообразни изложби и демонстрации. Реконструкция на Възрожденско кафене и следосвобожденска питиепродавница ще предложат интересен поглед към миналото, а целодневни открити музеи ще предоставят възможност за обогатяване на знанията за българската история. Ще бъдат показани и демонстрации на приготвяне на традиционни национални ястия и войнишки храни, като рецептите са предоставени от Министерството на отбраната. Откритият музей „Оръжието на българската свобода“ ще представи над 150 експоната, свързани с борбите за национална независимост.

На събора ще бъдат обособени и площадки, на които желаещите могат да се пробват в стрелба с лък, въздушна пушка и въздушен пистолет. За спомен от събитието, всеки ще има възможност да се снима в национална носия или военна униформа, като ретро снимката ще бъде перфектен сувенир от деня.

Финалът на Комитския събор ще бъде отбелязан с концерт на народния любимец Володя Стоянов, който ще радва публиката с патриотични песни и традиционни български мелодии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Краси Каракачанъ
    Кмета в Червена вода е червен. ВМРО изгубиха бастиона си.
  • -3
    2
    daskal
    Ужас! Баси бутафория ташак!
  • -1
    1
    ХАХАХАХА
    МВРО-умрелите подлоги на гробарската Тиква
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари