Частните линейки във Варненско взимат 450 лева, за да извозват пациенти до Русе

2
Във Варна и Бургас цените за медицински транспорт значително се различават
Във Варна и Бургас цените за медицински транспорт значително се различават Снимка: Dunavmost / Архив

Във Варна и Бургас цените за медицински транспорт значително се различават

Частните линейки по курортите в България надуват цените до хилядарка, за да извозват пациенти до София и по-големите областни градове в западната част на страната, показва проверка на „Телеграф“. Във Варна и Бургас цените за медицински транспорт значително се различават, като във Варна курсът до столицата струва 1000 лева, докато в Бургас може да достигне до 2400 лева, ако е след 17:00 часа или на празник.

Оплаквания

Цените за платени медицински услуги също варират значително. Във Варна платеният преглед е между 60 и 70 лева, а в курортите се таксува минимум 80 лева за българи и същата сума в евро за чужденци. Много често туристите първо се насочват към спешния център, а ако бъдат върнати, търсят поликлиники, където цените са по-ниски. Например, ваденето на кърлеж във Варна струва 20 лева, докато в курортите достига до 50 лева. Превръзките са 40 лева във Варна, но в курортите варират между 60 и 70 лева. Венозната инжекция е 12 лева във Варна, а меренето на кръвно - 5 лева, докато в курортите са съответно 30 и 20 лева.

В курортите "Златни пясъци" и "Албена" цените за медицински услуги са сравнително сходни. В "Албена" прегледът е 65 лева, мускулната инжекция - 12 лева, венозната - 17 лева, а меренето на кръвно е 5 лева. В "Златните пясъци" медицинският център обявява минимална цена за превоз с линейка до града от 100 лева.

Солено

Сметките за транспорт с линейка от курортите до родните места са високи. Превозът до София струва 1000 лева, до Велико Търново - 500 лева, а до Русе - 450 лева. В рамките на град Варна цените варират между 70 и 100 лева, като повечето фирми имат дневни и нощни тарифи. Цената зависи и от теглото на пациента - ако той е над 100 кг, има допълнителна такса от 20-30 лева. Ако сградата няма асансьор, се добавят по 10-15 лева на етаж.

В Бургас също има няколко ДКЦ-та, които работят със здравната каса, но специално за частна линейка цените започват от 1500 лева в делничен ден до 17:00 часа. След това или на празник, цената скача значително. Придружаващ екип в работно време струва 1700 лева, а извън него - 2600 лева. Медицинският ескорт от фелдшер струва 40 лева, а от лекар - 80 лева.

Правилата и реалността

Въпреки промените в Закона за автомобилните превози от 2020 година, които изискват частните линейки да бъдат вписани в регистър към Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“, такъв регистър все още няма. Броят на частните линейки във Варна е около 200, една трета от които са регистрирани в София. Броят в Бургаска област е почти идентичен.

Безплатно на плажа

Във Варна от години първа помощ може да се получи безплатно на плажа. По охраняемите ивици на "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена" и в града дежурят медици от ДКЦ 1 "Св. Клементина". От 1 юни работят медицинските пунктове на плажовете и курортите във Варна. Инициативата е за тринадесета поредна година и обхваща 27 места, като медицинските екипи работят от 8 до 18 часа.

Чужденци и медикаменти

Много чужденци, посещаващи курортите, пътуват с антибиотици, тъй като изписването им в България става чрез е-рецепта. Някои разчитат на частната медицинска помощ, където се поставят системи, но на по-високи цени. В района на Варна почиват най-много румънци, поляци, германци и чехи, които използват европейската здравноосигурителна карта и застраховки за покриване на медицинските разходи. Въпреки това, ако се наложи да посетят токсикологията заради прекомерна консумация на алкохол или наркотици, сметката във Военномедицинска академия - Варна е 1100 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    15
    Вервайте ми
    Такива пари взети се не само връщат но и повръщат.Халал да са им на търговците със страдание и мъка.
  • 2
    14
    do 1
    ти нормален ли си,вземат 1 морга за 4-5000 лв. с една носилка и нещо като легло, и яко се възползват от нещастието на хората,безобразие дано да ти се наложи да полжваш такива услуги и с кеф да плащаш по 1000 лв,за професионалния транспорт
  • 2
    13
    Dancow
    миналата година ползвах такава линейка от варна до ерно разградско село, ,,,трагедия стара 20 годишна раздрънкана за не повече от 7-8 000 лв да струва, шофьорът умишлено заобиколи през селата въглен за да навъртри повече километри а и излъга със 7 км. от началния километраж,,трябва да има контрол при тия измамници,неможе така 500 лв ми взеха без дори да дадът касова бележка
  • 4
    12
    до 11
    Че Вие не сте лекари-реаниматори, а парамедици, за посочените в статията пари. За лекарите се плаща отделно. И не ми обяснявайте, че 2600 лв. е нормална цена
  • 2
    11
    до 10
    Ъхъ, точно лекар-реаниматор наеми да придружава болен в самолет /пригоден за целта/, че да видиш за какви цени става дума. То е едно да си протегнеш краката, друго е го опазиш жив болния. Ей, чак се чудя за какво ви се връзвам и аз на малоумията.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари