"Бялата чума" отново напомня за себе си като глобална заплаха

16
Туберкулозата: Глобална заплаха, която не бива да пренебрегваме
Туберкулозата: Глобална заплаха, която не бива да пренебрегваме

Туберкулозата: Глобална заплаха, която не бива да пренебрегваме

Туберкулозата, често наричана "бялата чума", отново напомня за себе си като глобална заплаха, засягаща милиони хора по света. Въпреки че е лечима и предотвратима, данните на Световната здравна организация (СЗО) за 2022 г. са тревожни – 10.6 милиона души са се разболели, а 1.3 милиона са загубили живота си от това коварно заболяване.

Европа не е изключение, с близо 229 000 нови и рецидивиращи случаи годишно. В България през 2023 г. са регистрирани 881 случая, като броят им продължава да расте.

Мултирезистентната туберкулоза: Тревожната реалност

Особено тревожна е нарастващата заплаха от мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB), която е трудна за лечение и изисква по-продължителна и скъпа терапия. През 2022 г. 410 000 души в световен мащаб са развили MDR-TB, като достъпът до лечение остава ограничен.

Рисковите групи: Кой е най-застрашен?

Въпреки че всеки може да се зарази с туберкулоза, някои групи са изложени на по-висок риск. Това са хора с отслабена имунна система, живеещи с ХИВ, страдащи от недохранване или диабет, както и пушачи.

Кампания за превенция и ранно откриване

За борба с тази нарастваща заплаха, Министерството на здравеопазването провежда кампания за откриване на рисковите групи и предоставяне на безплатна диагностика и лечение. В рамките на инициативата "Седмица на отворените врати" (17-21 юни 2024 г.) всеки може да се възползва от скрининг, консултации и прегледи в СБАЛПФЗ "Д-р Димитър Граматиков" в Русе.

Защо е важно да се прегледаме?

Много хора с туберкулоза нямат симптоми, особено в ранните стадии. Ето защо редовните прегледи са от съществено значение за ранното откриване и успешно лечение на болестта.

Профилактика: БЦЖ ваксината

БЦЖ ваксината е основното средство за превенция на туберкулозата, особено при деца. Тя изгражда имунитет срещу туберкулозните бактерии и намалява риска от развитие на болестта.

Нека бъдем информирани и отговорни

Туберкулозата е сериозна заплаха, но не е непобедима. С ранна диагностика, правилно лечение и ефективна профилактика можем да ограничим разпространението й и да защитим себе си и близките си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    10
    Бай Иван
    Така е като пускате да вършеят тези черните цигани из европа
  • 5
    9
    Washington
    А, СВИНСКАТА ЧУМА НАРЕЧЕНА ПЕЕВСКИ
  • 2
    8
    Бай Танас
    Туберкулозата не беше ли "жълтата гостенка". Това за бялата чума някаква новост ли е?
  • 6
    7
    ДаКастрирамеСулюПаситто
    И СДС-Чумата непрекъснато напомня за себе Си по време на всички избори, но будалите - тези, които скачаха, ходеха с оня Идиот по бдения и пееха "Кой не скача е червен" вече са на привършване.
  • 8
    6
    АТАКА
    На краварите. Ще заразят свата и ще обвинят Путин
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари