Бурята "Касандра" взе жертва в Гърция

0
Наводнения, свлачища и прекъснато електрозахранване след преминаването на бурята
Наводнения, свлачища и прекъснато електрозахранване след преминаването на бурята Снимка: Асен Игнатов / Архив

Загиналият е 52-годишен пазач в съоръжение за производство на асфалт

Бурята "Касандра" нанесе сериозни поражения в Западна Гърция, оставяйки след себе си разрушения, наводнения и една жертва. Стихията, която се разрази през последните дни, предизвика хаос в няколко области на страната, включително Корфу, Епир и Евия.

Според информация от гръцкото издание "Катимерини", един човек е загубил живота си в резултат на бурята. Инцидентът е станал в град Лепено, където 52-годишен мъж, работещ като пазач в съоръжение за производство на асфалт, е намерен мъртъв на около шест километра от работното си място. Предполага се, че той е бил отнесен от придошлите води на близката река, която е преляла вследствие на проливните валежи. Преди да изгуби връзка със свой колега, пазачът е съобщил за опасното покачване на речното ниво.

Градовете Стратос и Ривио са сред най-тежко засегнатите от бурята "Касандра". Там прелели реки са наводнили мазета на жилищни и обществени сгради, а множество автомобили са били блокирани от водната стихия. Местните власти и спасителни екипи работят усилено за овладяване на ситуацията и оказване на помощ на пострадалите жители.

На остров Корфу, който е популярна туристическа дестинация, стихията е причинила сериозни проблеми с електрозахранването. Многобройни мълнии са довели до прекъсвания на тока в различни части на острова. Освен това, наводнените улици са създали благоприятни условия за неочаквано нашествие на гризачи, което допълнително усложнява ситуацията за местното население и туристите.

Пожарникарите на Корфу са мобилизирани в пълен състав, за да се справят с последиците от бурята. Те разчистват паднали клони и оказват съдействие на собственици на наводнени хотели и магазини. Въздушният транспорт на острова също е сериозно засегнат – няколко самолета не са успели да кацнат на летището на Корфу поради лошите метеорологични условия и са били пренасочени към други летища.

В областта Епир, разположена в северозападната част на Гърция, бурята "Касандра" е причинила падане на множество дървета и появата на опасни свлачища. Тези природни бедствия са довели до блокиране на важни пътни артерии и са нанесли значителни материални щети на инфраструктурата в региона.

Стихията не е подминала и остров Евия, където централните и южните части са особено засегнати. В село Криезос например, половината от уличното осветление е излязло от строя, оставяйки жителите в тъмнина и затруднявайки движението по улиците.

Гръцките власти призовават гражданите да бъдат изключително внимателни и да следят метеорологичните прогнози и указанията на компетентните органи. Спасителните екипи продължават да работят денонощно за преодоляване на последствията от бурята "Касандра" и оказване на помощ на всички пострадали.

Очаква се в следващите дни да бъде направена по-детайлна оценка на щетите, причинени от природното бедствие, както и да бъдат предприети мерки за възстановяване на засегнатите райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари