Британски театрални легенди кандидатстват за българско гражданство

0
Деклан Донелан и Ник Ормерод са впечатлени от българската театрална сцена
Деклан Донелан и Ник Ормерод са впечатлени от българската театрална сцена Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Деклан Донелан и Ник Ормерод са впечатлени от българската театрална сцена

Директорът на Народен театър "Иван Вазов" Васил Василев разкри изненадваща новина в ефира на предаването "Събуди се" по Нова телевизия. Режисьорът Деклан Донелан и сценографът Ник Ормерод, известни със своята работа в световния театър, са подали официална молба за придобиване на българско гражданство.

Дебют на "Медея" в България с международно участие

На 23 май 2024 година Народният театър "Иван Вазов" отвори вратите си за началото на репетициите на спектакъла "Медея". Постановката, ръководена от прочутото театрално дуо Донелан-Ормерод, имаше своята премиера на 9 и 10 октомври 2024 година.

Споделяйки своите впечатления, Деклан Донелан и Ник Ормерод заявиха: "С Cheek by Jowl гостувахме в България за пръв път в края на 80-те години и още тогава бяхме поразени от жаждата за театър в страната ви. За нас началото на репетициите на „Медея" с прекрасния състав от актьори от Народния театър в София е невероятна възможност да изследваме трансгресивния шедьовър на Еврипид, който продължава да е все толкова шокиращ днес, колкото е бил и по време на първото си представяне в Атина преди повече от две хиляди години."

Звезден състав в българската "Медея"

Спектакълът събра на една сцена някои от най-талантливите български актьори. Радина Кърджилова влезе в ролята на Медея, докато Велислав Павлов пресъздаде образа на Язон. Валентин Ганев се превъплъти в Креон, а Асен Данков - в Егей. Явор Вълканов и Стелиан Радев заеха съответно ролите на Педагога и Вестителя, а Вяра Табакова - тази на Дойката.

Хорът на коринтянките включваше Радена Вълканова, Жорета Николова, Стефания Колева, Елена Иванова, Надя Керанова и Ана Пападопулу. Зад кулисите, Мирослава Тодорова пое ролята на драматург, а Рафаел Бижев - на асистент-режисьор. Йоанна Маринова осигури превод по време на репетициите, а Росен Михайлов отговаряше за сценичното движение.

Легендарната компания Cheek by Jowl

Преди повече от три десетилетия Деклан Донелан и Ник Ормерод основаха британската театрална компания Cheek by Jowl, която се превърна в легенда в театралните среди. Като нейни артистични директори, те са създали над 50 спектакъла, представени на повече от 400 сцени по целия свят.

Първа българска постановка на прочутото дуо

Тази година, по специална покана на Народен театър "Иван Вазов", Донелан и Ормерод осъществиха първата си постановка с български актьори. За целта бе поръчан нов дословен превод на древногръцката трагедия "Медея", който след това бе адаптиран от авторите на спектакъла. Интересен факт е, че това е първата им постановка по тази пиеса.

Признание и награди

Деклан Донелан е известен с постановките си на емблематични текстове от водещи европейски писатели и драматурзи, включително Шекспир, Расин, Корней, Лесинг и Островски. Той е носител на четири награди "Лорънс Оливие", "Златен лъв" от Венецианското биенале и Международната награда "Станиславски".

Заедно с Ник Ормерод, те са удостоени с почетния Орден на Британската империя. Ормерод е създал сценографията за множество продукции на Cheek by Jowl, както и за спектакли в престижни театри като Националния театър на Великобритания, Кралския Шекспиров театър и Английската национална опера.

Дебют в киното

През 2012 година Донелан и Ормерод направиха своя дебют като режисьори в игралното кино с филма "Бел Ами". В продукцията участваха звездите Ума Търман, Кристин Скот Томас, Кристина Ричи и Робърт Патисън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари