Британски стоматолог: Ползвайте вода за уста само при нужда

0
За ежедневна употреба Кейтлин Милър препоръчва топла чешмяна вода със сол
За ежедневна употреба Кейтлин Милър препоръчва топла чешмяна вода със сол

За ежедневна употреба Кейтлин Милър препоръчва топла чешмяна вода със сол

Ръководителят на отдела за хигиена и терапия в компанията Bupa Dental Care във Великобритания - Кейтлин Милър, споделя важни съвети за правилната употреба на вода за уста и нейното въздействие върху оралното здраве.

Времето за използване е от решаващо значение

"Водата за уста не трябва да се използва поне 30 минути след миене на зъбите, тъй като може да отмие полезния флуорид, останал от пастата за зъби. По-полезно е да я използвате в друг момент от деня", обяснява Милър.

Предотвратяване на оцветяване

Специалистът препоръчва особено внимание при употребата на води за уста с хлорхексидин. "За да предотвратите оцветяване, трябва да използвате такива води поне 30 минути след като сте измили зъбите си и да избягвате всякакви тъмни храни или напитки", съветва тя.

"Трябва да използвате вода за уста само ако има конкретна необходимост, например ако провеждате ортодонтско лечение, или ако има проблем, например лош дъх, проблеми с венците или кариес, или ако ви е посъветвал здравен специалист", обяснява Кейтлин Милър.

Ползи от използването на вода за уста

Експертът изтъква няколко основни предимства:

  • Помага за почистване на засегнати участъци от венците и намалява възпалението им

  • Действа успокояващо при проблеми с венците и мъдреците

  • Намалява натрупването на вредни бактерии и поддържа свеж дъх

Алтернативно решение при специални случаи

"Въпреки че миенето на зъбите и използването на интердентални четки винаги трябва да бъде приоритет, ако се окажете в ситуация, в която не можете да си измиете зъбите за кратък период от време, изплакването на устата с флуоридна вода за уста може да бъде добър резервен вариант, който да помогне за унищожаването на бактериите, да освежи дъха ви и да помогне в борбата с кариесите", допълва специалистът.

Индивидуален подход при избора на продукт

"Трябва да използвате промивка с високо съдържание на флуорид, ако имате брекети. За неутрализиране на лошия дъх – изберете вода, освежаваща дъха. При заболявания на венците трябва да използвате специална вода, която е предназначена да поддържа венците здрави. Моят общ съвет е да използвате сол и топла вода, тъй като тя е почистваща и лечебна и не съдържа неприятни химикали", казва Милър.

Важността на флуорида

"Винаги избирайте вода за уста, която съдържа флуорид, тъй като това е важна съставка за укрепване на зъбите и предотвратяване на кариес", съветва професионалистът. "Флуоридът помага за реминерализирането на емайла и осигурява защита срещу по-нататъшно разрушаване на зъбите. Също така е важно да изберете вода за уста от реномирана марка. Уверете се, че сте разбрали какво твърди, че прави водата за уста, за да можете да изберете подходящата за конкретните ви нужди."

Правилна употреба на пастата за зъби

"Важно е да използвате паста за зъби, която съдържа флуорид, и да не изплаквате устата си поне 30 минути след миенето. Изплакването веднага след миене на зъбите може да отмие флуорида, останал от пастата за зъби. Препоръчително е да изплюете излишната паста за зъби вместо да изплаквате, за да могат зъбите ви да се възползват от укрепващите свойства на флуора", обяснява специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари