Боряна Калейн спечели сребърен медал на Олимпиада в Париж

2
България отново на почетната стълбичка в индивидуалната надпревара след 36 години пауза
България отново на почетната стълбичка в индивидуалната надпревара след 36 години пауза Снимка: АР Photo/Charlie Riedel

България отново на почетната стълбичка в индивидуалната надпревара след 36 години пауза

Българската гимнастичка Боряна Калейн завоюва сребърен медал в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Париж. След 36 години чакане, страната ни отново триумфира с отличие в този престижен спорт, като последният такъв успех датира от 1988 година, когато Адриана Дунавска спечели среброто на Игрите в Сеул.

В изключително оспорваното състезание, в което участие взеха 10 от най-добрите гимнастички в света, Калейн демонстрира изключителна техника и артистичност, като изпълни четири композиции - с обръч, топка, бухалки и лента.

Състезанието започна впечатляващо за българката. В първото си съчетание с обръч, Боряна показа съвършенство в изпълнението, което ѝ донесе оценка 35.450 точки. След подадена контестация, оценката беше увеличена на 35.850 точки, което я постави на първо място във временното класиране. Впоследствие обаче тя беше изместена от германската гимнастичка Дария Верфоломеев, която също се представи на високо ниво, предаде NOVA.

Втората композиция на Калейн, изпълнена с топка, беше още по-сложна и впечатляваща. Гимнастичката успя да запази концентрацията си и не допусна грешка, което ѝ донесе оценка от 36.450 точки. Тази оценка отново я изведе на първа позиция, но за кратко, тъй като Верфоломеев бързо успя да възвърне водещата си позиция, като разликата между двете беше едва 5 десети.

В третата ротация, Боряна излезе на подиума за изпълнение с бухалки. Композицията беше изключително емоционална, разказвайки за трудностите, през които е преминала в кариерата си. Изпълнението ѝ беше посрещнато с бурни аплодисменти от публиката, а оценката на съдиите беше 34.550 точки, което временно отново я изведе на върха в класирането. Но и този път, само след минути, германката Дария Верфоломеев успя да изпревари Калейн и да я измести на второто място.

Последното изпълнение на Боряна Калейн беше с лента, където тя отново показа безупречна техника и артистичност. Представителите на България в залата я аплодираха на крака, а емоциите на самата Калейн бяха видими, когато не успя да сдържи сълзите си. Съдиите ѝ дадоха оценка от 33.750 точки, което я постави на първо място във временното класиране. Но и този път, германката Верфоломеев успя да я измести и да завоюва златото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари