Борислав Сарафов поиска дисциплинарно наказание за Димитър Франтишек

0
Искането е изготвено въз основа на доклад от цялостна проверка на делата на прокурора от СГП
Искането е изготвено въз основа на доклад от цялостна проверка на делата на прокурора от СГП Снимка: БГНЕС

Проверка показва, че е допуснато неоправдано забавяне на дела, липса на ритмичност и интензивност при извършване на процесуално-следствените действия и на контрол спрямо разследващите органи

Главният прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура. Според информация от прокуратурата, искането е базирано на доклад от цялостна проверка, извършена от екип прокурори от Върховната прокуратура и Апелативната прокуратура - София.

Проверката обхваща периода от 30 юни 2021 година до 28 юни 2024 година и цели да анализира работата на прокурор Петров. Основните констатации са свързани с допуснато забавяне на дела, липса на ритмичност и интензивност в провеждането на процесуално-следствените действия, както и недостатъчен контрол върху разследващите органи.

Докладът разкрива, че по редица досъдебни производства прокурор Петров не е осъществявал ефективно ръководство и надзор върху разследванията. Особено тревожен е случаят с едно от делата, при което е установено, че прокурорът целенасочено е заобикалял изискванията за случайно разпределение на преписките и делата. Това довежда до образуване на досъдебно производство, по което е привлечен обвиняем и задържан за срок до 72 часа, без да има достатъчно основания за това.

Друг значителен случай в доклада е свързан с разследване по подозрение за пране на пари. По време на проверката е установено, че прокурор Петров е извършил процесуални действия, основаващи се на "изключително неправилна, тенденциозна и незаконосъобразна оценка на фактите", което е възпрепятствало законосъобразните действия от страна на друг наблюдаващ прокурор.

Допълнително, докладът посочва, че Петров е наблюдавал общо 41 неприключили досъдебни производства, част от които са забавени, а разследванията са неритмични. В 17 от случаите не са били спазени процедурите за удължаване на срока за разследване, като в два от тях прокурор Петров изобщо не е подал искане за удължаване, въпреки предложението на разследващите органи.

Проверката разкрива и значителен брой спрени досъдебни производства – общо 83, които също са били под наблюдението на прокурор Петров. В 41 от тези случаи Петров не е изисквал информация от полицията относно предприетите оперативно-издирвателни действия и резултатите от тях, а в други случаи информацията е била изисквана само еднократно.

В подаденото предложение до ВСС се подчертава, че натовареността на прокурор Димитър Петров през периода 30 юни 2021 година – 28 юни 2024 година не е била прекомерна и не е представлявала пречка за добросъвестно изпълнение на служебните му задължения.

Главният прокурор Борислав Сарафов заключава, че заради липсата на ефективно ръководство и надзор над разследванията, както и допуснатите забавяния поради бездействие, прокурор Димитър Петров е извършил дисциплинарни нарушения съгласно Закона за съдебната власт.

Проверката, която започна на 1 юли по нареждане на Сарафов, има за цел да гарантира точното и еднакво прилагане на законите от страна на прокурорите и следователите, особено на фона на множеството негативни публикации, свързани с работата на магистрата. Тези констатации представляват сериозна стъпка към осигуряване на прозрачност и отчетност в съдебната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    И още
    този Франтишек удари дете, защото го е прередило на опашка пред лавка.А колегите му от ВАС го оневиниха.Но обществото не го оправда.Възрастен , при това претендиращ за закон и ред (по изискване на професията) да не сдържа емоциите си и да е агресивен към дете Недопустимо.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари