Борислав Гуцанов: Сливането на парламентарните и местните избори на 20 октомври може да увеличи избирателната активност

0
Ниската избирателна активност заплашва легитимността на Народното събрание, според председателя на ПГ на БСП за България
Ниската избирателна активност заплашва легитимността на Народното събрание, според председателя на ПГ на БСП за България Снимка: БСП

Ниската избирателна активност заплашва легитимността на Народното събрание, според председателя на ПГ на БСП за България

Председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов предложи сливане на предстоящите парламентарни избори с частичните местни избори, които ще се проведат на 20 октомври, с цел повишаване на избирателната активност. Той отправи своето предложение по време на консултации при президента Румен Радев относно съставянето на служебен кабинет.

„Избирателната активност е критично ниска“

Борислав Гуцанов подчерта, че настоящата избирателна активност от 35 процента е опасно ниска за легитимността на Народното събрание и останалите органи, които се избират чрез демократичен вот. „Съчетаването на двата вота би било добро за повишаване на избирателната активност. И без това тя е безкрайно ниска. 35 процента вече е опасно ниска активност за легитимността на Народното събрание, респективно за всички органи, които се избират,” заяви той.

Значението на избора на дата за предсрочните парламентарни избори

Гуцанов акцентира върху важността на избора на подходяща дата за предсрочните парламентарни избори, която да насърчи повече граждани да гласуват. „Все пак да погледнем и от страната на хората, които трябва да отидат и да пуснат бюлетината в урните,” добави той.

Номинация за еврокомисар

Гуцанов напомни за предстоящата задача по номинирането на кандидат за еврокомисар на България в Европейския съюз. Той призова президента да оказва влияние за провеждането на прозрачни и публични разговори по темата. „До 30 август трябва да бъде номиниран и кандидатът за еврокомисар на България в ЕС. Молим ви, доколкото можете, да окажете нужното влияние, нека тези разговори да бъдат на максимално ясна и публична основа, за да бъде избран наистина достоен представител на България,” каза Гуцанов.

Ограничени възможности за избор на служебен министър-председател

Борислав Гуцанов напомни, че промените в Конституцията, приети от предходния парламент, са ограничили възможностите на президента за избор на служебен министър-председател. Той изтъкна, че социалистите последователно са се обявявали срещу тези промени. Гуцанов поиска да бъде потърсена възможност министър-председателят да бъде равно отдалечен от всички политически партии, за да се гарантира честният вот и нормални избори, което е основен приоритет на служебния кабинет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Цървул
    Когато партиите предложат кадърни хора а не крадци най вероятно хората ще излязат да гласуват
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари