Борис Джонсън разкри "налудничави" планове за нахлуване в Нидерландия

0
Бившият британски премиер е обмислял военна операция по вода за отнемане на ваксини от ЕС
Бившият британски премиер е обмислял военна операция по вода за отнемане на ваксини от ЕС Снимка: ЕПА / БГНЕС / Архив

Бившият британски премиер е обмислял военна операция по вода за отнемане на ваксини от ЕС

Борис Джонсън разкри "налудничави" планове за "нахлуване по вода" в Нидерландия заради ваксини.

Бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън разкрива в своите мемоари "Отприщен" изненадващи подробности за планове, обмисляни по време на ваксинационната кампания срещу КОВИД-19. Според публикуван откъс във вестник "Дейли мейл", през март 2021 година Джонсън е свикал среща с високопоставени военни, за да обсъди възможността за провеждане на "нахлуване по вода" в склад в Нидерландия с цел придобиване на значително количество ваксини.

Тези планове, които самият Джонсън определя като "налудничави", са били разглеждани на фона на нарастващо напрежение между Великобритания и Европейския съюз относно разпределението и доставките на ваксини. В центъра на спора е била ваксината, разработена от компанията "АстраЗенека", чийто износ е бил забавян от страна на ЕС към Обединеното кралство.

В мемоарите си Джонсън описва как заместник-председателят на Щаба за национална отбрана, генерал-лейтенант Дъг Чалмърс, е заявил, че планът "със сигурност е осъществим" с използването на надуваеми лодки за преминаване през нидерландските канали. Бившият премиер цитира военния експерт: "След това те щяха да се срещнат при целта, да влязат, да вземат търсените стоки, да се измъкнат с камион и да си проправят път към пристанищата на Ламанша".

Въпреки първоначалния ентусиазъм, план е бил отхвърлен поради очевидни дипломатически усложнения. Висш офицер е посочил, че операцията не би могла да остане незабелязана поради строгите мерки за локдаун, действащи по това време. Той е предупредил, че след подобна акция Великобритания "щяхме да се обясняваме защо всъщност сме нахлули в дългогодишен съюзник в НАТО".

Джонсън признава в книгата си, че е дал нареждане да се проучи "дали е технически възможно да се проведе атака по море срещу склад в нидерландския град Лайден, за се прибере това, което е по закон наше и от което Великобритания отчаяно се нуждае". Въпреки това, той добавя: "Разбира се, знаех, че е прав, тайно се съгласих с това, което те всички мислеха, но не исках да кажа на глас, че цялата работа е лудост".

Бившият британски лидер описва отношението на ЕС към Великобритания като злобно, твърдейки, че европейските институции са се опитвали да попречат на страната му. Според Джонсън, ЕС е възпрепятствал доставката на пет милиона дози ваксини за Обединеното кралство, без да проявява интерес към използването им за собствени нужди. Той също така споменава, че "изневиделица Европейската комисия започна правна война срещу 'АстраЗенека' с мотив, че компанията не спазва договорите си с ЕС".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари