Болницата в Бяла отпуска стипендии за здравни специалисти

3
Първите дипломирани медицински сестри вече работят в лечебното заведение
Първите дипломирани медицински сестри вече работят в лечебното заведение Снимка: БТА / Мартин Пенев

Първите дипломирани медицински сестри вече работят в лечебното заведение

Многопрофилната болница за активно лечение "Юлия Вревска" в град Бяла, област Русе, предприема иновативен подход за справяне с недостига на медицински персонал. Общинското търговско дружество отпуска стипендии на свои служители за обучение и повишаване на квалификацията, като първите резултати от тази инициатива вече са налице.

На днешното заседание на Общинския съвет в Бяла управителят на болницата Димитър Димитров съобщи, че две медицински сестри вече са завършили успешно обучението си в Русенския университет и в момента работят в лечебното заведение. Това е само началото на амбициозната програма, стартирала преди четири години.

"Отпускането на стипендии за обучение на медицински специалисти е един от начините за справяне с недостига на персонал и за неговото подмладяване," сподели Димитров пред БТА.

В момента болницата подкрепя обучението на още 11 стипендианти. От тях седем се обучават за медицински сестри, трима за медицински лаборанти, а един човек - за акушерка. Всеки от тях получава месечна стипендия в размер на 1140 лева, като същевременно е назначен на работа в лечебното заведение. След дипломирането си стипендиантите се задължават да работят в болницата за период от пет години.

На заседанието съветниците приеха информация за финансово-икономическото състояние на МБАЛ "Юлия Вревска". Димитров потвърди, че финансовото положение на лечебното заведение е стабилно и дружеството отчита печалба.

Освен темата за болницата, дневният ред на Общинския съвет в Бяла включваше още 20 точки. Сред тях бяха разгледани и приети годишният отчет за изпълнение на бюджета на Общината през миналата година, актуализация на Плана за разпределение на капиталови разходи за 2024 година, финансирани от европейски и други източници, както и на план-сметката за разходите на общинското предприятие "Комунални дейности и услуги".

Инициативата на МБАЛ "Юлия Вревска" за подпомагане на обучението на медицински специалисти е пример за проактивен подход към решаването на кадровите проблеми в здравеопазването. Чрез тази програма болницата не само осигурява квалифициран персонал за своите нужди, но и допринася за развитието на здравната система в региона като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари