Боливия в пламъци: Горските пожари поставят исторически рекорд

0
Регистрирани са 70 628 огнища на пожари от началото на годината
Регистрирани са 70 628 огнища на пожари от началото на годината Снимка: Асен Игнатов / Архив

Регистрирани са 70 628 огнища на пожари от началото на годината

Боливия е изправена пред безпрецедентна екологична криза, тъй като горските пожари в страната заплашват да поставят нов исторически рекорд.

Според последните сателитни данни, предоставени от бразилската агенция за космически изследвания (INPE), до 22 септември 2024 година в южноамериканската държава са регистрирани 70 628 огнища на пожари. Тази тревожна статистика вече надминава броя на пожарите, регистрирани през периода януари-септември 2010 година, който досега се считаше за най-критичен.

Ситуацията е особено тежка в централния департамент Санта Крус, който е един от най-силно засегнатите райони, информира Ройтерс. В отговор на кризата, през уикенда Европейският съюз предостави спешна помощ на Боливия. Тя включва високотехнологично оборудване за борба с пожарите - воден бомбардировач Electra Tanker 481 и хеликоптер Airbus ВК117 D3, които вече са пристигнали в региона.

Учените са категорични, че макар повечето пожари да са предизвикани от човешка дейност, неотдавнашните горещи и сухи климатични условия значително ускоряват разпространението им. Тези екстремни метеорологични явления се свързват с глобалното затопляне, причинено от изгарянето на изкопаеми горива. Южна Америка е особено уязвима, като континентът е подложен на поредица от горещи вълни от миналата година насам.

Хелене Роос, посланик на Франция в Боливия, подчертава глобалния характер на проблема: "Това е глобално предизвикателство в борбата срещу изменението на климата. Трябва да се обединим в тази борба." В духа на международната солидарност, освен Европейският съюз, подкрепа на Боливия са изпратили също Канада, Бразилия и Венецуела.

Факторите, допринасящи за разрастването на пожарите в Боливия, са комплексни. Освен сушата, голяма роля играе и разчистването на земи, свързано с бързото разрастване на животновъдството и зърнопроизводството в страната. Тази практика не само унищожава естествените местообитания, но и създава идеални условия за възникване и разпространение на пожари.

Кризисната ситуация не се ограничава само до Боливия. В момента пожари бушуват и в съседните държави - Аржентина, Перу, Парагвай и Бразилия, което превръща проблема в регионално бедствие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари