Хавиер Ибанес осигури първия медал за България

3
Боксьорът си гарантира минимум бронз в категорията до 57 кг на Олимпийските игри
Боксьорът си гарантира минимум бронз в категорията до 57 кг на Олимпийските игри Снимка: Българска федерация по бокс

Боксьорът си гарантира минимум бронз в категорията до 57 кг на Олимпийските игри

България вече си осигури място в таблицата с медали от XXXIII летни олимпийски игри в Париж 2024 благодарение на впечатляващото представяне на Хавиер Ибанес. Боксьорът в категория до 57 кг при мъжете се класира за полуфиналите, което му гарантира минимум бронзов медал.

В четвъртфиналния мач, проведен в зала "Париж Норд", 28-годишният натурализиран българин от кубински произход се изправи срещу японеца Шудай Харада. Ибанес извоюва победата с категорично съдийско решение - 5:0 гласа. Българският представител е носител на титлата от Европейските игри в Краков 2023 и бивш олимпийски шампион за юноши от Нандзин 2014. Неговият противник, Харада, е вицешампион на Азия от игрите в Ханджоу 2023.

Медалът на Ибанес е двадесетият в историята на българския бокс от Олимпийски игри. Досега нашите боксьори са спечелили 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови отличия, включително първия медал за страната ни - бронза на Борис Георгиев-Моката от Хелзинки 1952.

На последните летни игри в Токио 2020 Стойка Кръстева донесе последната засега олимпийска титла за българския бокс. В полуфиналния мач в Париж 2024 Ибанес ще се изправи срещу Николай Тертерян (Дания) или Асадхуджа Муйдинхуджаев (Узбекистан).

По-рано днес, друг български боксьор не успя да си осигури медал за българската делегация. Станимира Петрова отпадна на четвъртфиналите в категория до 54 кг при жените, а в същата фаза Рами Киуан загуби мача си в категория до 71 кг при мъжете.

24-годишният национал от Костинброд бе победен от американеца Омари Джоунс с единодушно съдийско решение - 0:5 гласа (27:30, 27:30, 27:30, 27:30, 27:30). Киуан е настоящият европейски шампион в категория до 75 кг, а Джоунс е бивш световен вицешампион в категория до 67 кг от 2021 година.

„По-бавно започнахме в началото, не си вкарахме сериозни удари и накрая на рунда успя да убеди съдиите с едно попадение“, коментира Киуан минути след мача. „Така всичко тръгна наопаки и след това се наложи да тръгна напред, за да обръщам срещата. В този мач съществено бе, че който тръгне напред, ще загуби, защото това не е нито моята, нито неговата игра. Той ме принуди да тръгна напред и това доведе до загубата. Понякога ми се получава, но не и днес.“

Киуан добави, че вече насочва мислите си към следващия олимпийски цикъл: „Не съм доволен като цяло от себе си. Имах по-големи очаквания, както вече казах, дойдох тук за златото и нищо друго не мога да определя като задоволително. Но ще се видим в Лос Анджелис 2028, четири години ще минат, ще натрупам нужния опит, за да изпълня целта си.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари