БОК: Ще отстояваме правата на състезателите. Ударите на мъжете са много по-силни от тези на жените!

6
Комитетът подчерта необходимостта от стриктно спазване на принципите на равнопоставеност при полово различни състезатели на олимпийските игри
Комитетът подчерта необходимостта от стриктно спазване на принципите на равнопоставеност при полово различни състезатели на олимпийските игри Снимка: БГНЕС

Комитетът подчерта необходимостта от стриктно спазване на принципите на равнопоставеност при полово различни състезатели на олимпийските игри

Българският олимпийски комитет (БОК) изрази сериозни опасения и несъгласие с участието на две трансбоксьорки в женския боксов турнир на Олимпиадата в Париж. Повод за реакцията е допускането на Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю Тинг от Китайско Тайпе до участие в категории съответно до 66 килограма и до 57 килограма. Въпреки че тези състезателки преди време не издържаха тестовете за пол, сега те бяха допуснати до състезанието, организирано под егидата на Международния олимпийски комитет (МОК).

В официално изявление, БОК подчерта необходимостта от стриктно спазване на принципите на равнопоставеност при полово различни състезатели на олимпийските игри. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов и главният лекар на олимпийската делегация д-р Стефан Стругаров проведоха среща с представители на МОК, включително с проф. д-р Роалд Бар и д-р Джейн Торнтон. На срещата бе обяснено, че двамата спортисти са допуснати до Игрите в Париж съгласно всички правила и критерии на МОК, и че няма да се провеждат допълнителни тестове за полова принадлежност, след като в техните паспорти е посочено „женски“ пол.

Въпреки това, БОК е категорично против участието на Хелиф и Лин в турнира, изразявайки тревога за възможните негативни последици както за състезателките, така и за общата справедливост на състезанието. Организацията е особено загрижена за здравето на участничките, подчертавайки, че научно е доказано, че ударите на мъжете са много по-силни, което може да доведе до сериозни наранявания и трайни травми.

Един от инцидентите, който подчертава сериозността на ситуацията, е случилото се с италианската боксьорка Анджела Карини, която след 46 секунди на ринга с Имане Хелиф претърпя сериозни наранявания, включително съмнения за счупен нос. Това е пример за рисковете, които понастоящем съществуват за състезателките в този турнир.

БОК обяви намерението си да подаде официална жалба до МОК, настоявайки за реакция и коригиране на ситуацията. Организацията вярва, че е от съществено значение да се защитят правата на всички състезателки и да се осигури честност в спортните събития.

В заключение, Българският олимпийски комитет се надява, че позицията им ще бъде взета под внимание и че отговорните институции ще предприемат необходимите мерки, за да осигурят безопасността и равнопоставеността на състезанията в Париж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    Русенец
    Пълен бойкот на този пасквил, наречен олимпийски игри. Трябва всички национални олимпийски комитети да изтеглят своите играчи. Решението на МОК и най-вече отговора им, че след като тези имат паспорт за жени, значи са жени е върха на цинизма. Значи може по кръвни проби и тестове да вадят от игри, да наказват и даже да вземат медали на употребилите допинг, а тази грешки на природата не могат да ги извадят. Още повече, че самата боксова федерация не ги допуска до международни състезания. Срам и позор, това ли духа на олимпизма????
  • 2
    9
    БОК!
    Солидарно с вас.Зя справедливост и обективност.
  • 0
    8
    до 6
    Проблем. Наистина сериозен проблем с участничките на Олимпиадата. Повечето от тях са обвързани с рекламни договори и ако бойкотират, ще им праснат такива неустойки, че не могат да ги платят до края на живота си. Затова излизат ... без изобщо на са наясно срещу какво излизат.
  • 3
    7
    Свиреп
    Какво по дяволите е "тест за пол" ?!?! Какви хромозоми, какви хормони, какви магии? Видеозон .- матка ли има или простата! Край, точка!
  • 7
    6
    Бойкот на игрите
    Тотален и пълен бойкот на олимпийските игри. Учредяване на нов олимпийски комитет. Това е безсрамие. начи проверяваме за допинг, отстраняваме, вземаме медали, наказваме. Ама мъже могат да се правят на жени. И оправданието било че по паспорт били жени. Ами те франсетата ако знаят какви паспорти могат да правят нашите мургави братя, свят ще им се завие. А като толкова много жалеят за правата на тези извратеняци, нека си правят отделни олимпийски игри за тях. Нали има параолимпийски игри, нека да има и за тях. Но нека истинския спорт си остане чист. Значи един човек се труди неуморно, спортува, тренира, лишава се, подлага се на режим и накрая един такъв извратеняк излиза на ринга и го бие. А други извратеняци го подкрепят, че няма нищо нередно след като има женски паспорт.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари