Богдан Милчев: В България има хиляди „капани“ за шофьорите

1
От пътните полицаи се изисква да хващат все повече нарушители
От пътните полицаи се изисква да хващат все повече нарушители Снимка: БТА

Фондът за пътна безопасност се е превърнал във фирма за печалба

В България има хиляди „капани“ за шофьорите. Над половин милиард лева са събрани от глоби за превишена скорост за 13 години, коментира Богдан Милчев.

Проверка на Института за пътна безопасност (ИПБ) разкрива притеснителни данни за управлението на средствата от глоби за превишена скорост. От създаването на Фонда за безопасност на движението по пътищата през 2011 година до октомври 2024 година са събрани повече от 591 милиона лева от глоби.

Разходване на средствата

От общата сума са изразходвани приблизително 122 милиона лева, като половината от тях - над 60 милиона лева, са похарчени само през последните две години (2023-2024).

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира пред БНР - Радио София: "Фондът на практика е банкова сметка, с която оперира финансовият министър – обикновено за покриване на финансов дефицит. За съжаление Фондът се е превърнал във фирма, която купува автомобили и консумативи и цели да реализира повече печалба."

Проблеми с пътната инфраструктура

Експертът посочва, че в България съществуват хиляди локации с неправилно поставени пътни знаци и некоректна организация на движението. Тези места се превръщат в своеобразни "капани" за шофьорите, като същевременно пътните полицаи са под натиск да установяват все повече нарушения.

Противоречива статистика

"Това по никакъв начин не се отразява на пътния травматизъм. Отчита се намаляване на жертвите, каквото няма в историята на България, дори и по време на ковид пандемията, когато имаше ограничения на движението", споделя Милчев.

За столицата експертът отбелязва: "Като няма движение, няма инциденти и жертви", обяснявайки по-малкия брой загинали по пътищата в София с честите задръствания.

Според специалиста, Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата не изпълнява основната си функция да координира дейността на ангажираните институции, а функционира като паразитна структура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Бакшиш
    Няма да се спра до го споменавам. Понеже си изчаквам на стоянката пред хотел Космос. Наистина има двойна непрекъсната линия, но като няма движение хората си правят обратен завой. Включително и Стилиан от КАТ, дето е нЕкакъв шеф! С очите съм си го виждал като паркира на спирка на градския транспорт пред месарския магазин!!! Виждал съм го и с обратния завой. Полунощ, женица прави същото, от къде дебнаха, сирени и светлини включиха, като че преследват талибан. За 20 лева фиш. Пред очите ми стана. Бах ви и изгладнелите полицаи. До 20 лева ли стигнахте бе? Ще ви ги метна от балкона бе да имате за кафенца. Гнусно е.
  • 3
    2
    Балканеца
    КАТ никога не е изпълнявал дейноста, която всъщност означава КАТ. Институция за пълнене на хазната, нищо повече. Винаги са там, където е безсмислено да са, а там където трябва да са ги няма. На Русе-Бяла от години си е приключение да пътуваш, чужденците летят и не спазват ограничения, притискат, светят, свирят, тях камери не ги ловят, нито ги застигат глоби. Веднъж не съм видял полиция да си върши работата на този път, някъде с камерката и ситуацията им е идеална, глобите си вървят, а на пътната безопасност майната и. Иначе нови коли им трябват, друго си е да чоплиш семките в баварец.
  • 4
    1
    Факт!
    Пристига ми акт за превишена скорост. В населено място. Някъде край Кюстендил. След година и половина. И защото аз много добре си спомням, че на такива "пътешествия" жена ми кара, пък аз си поркам кротко до нея, пък тя се влачи със 70, започвам да си мисля, че става дума за табела "населено място", дето "мястото" е на 3 километра в дясно, но пък умело закрито в шубраци. Е, след година и половина кое да обжалвам? Да снимам шубраците със свидетели? След година и половина?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари