Богдан Милчев: Конфискуването на автомобили не дава желания резултат

0
В пътната безопасност са намесени много интереси, свързани с корупционни практики
В пътната безопасност са намесени много интереси, свързани с корупционни практики Снимка: БГНЕС

Русе, Ловеч, Варна и Монтана сред градовете с най-висок риск на пътя

Експерт: Мерките срещу пияни и дрогирани шофьори не дават очаквания ефект.

Политиката за отнемане на автомобили не постигна желаните резултати в борбата срещу шофирането под въздействието на алкохол и наркотици. Това стана ясно от коментар на експерт по пътна безопасност в национален ефир. Въпреки че Министерството на вътрешните работи отчита успехи с конфискуваните превозни средства, реалната ефективност на тези мерки остава под въпрос.

Статистиката разкрива тревожни тенденции

Данните показват, че ежедневно значителен брой водачи сядат зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. Парадоксално, въпреки големия брой отнети автомобили, статистиката за фаталните инциденти, причинени от водачи под влияние, не отразява толкова драматична картина.

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност (ИПБ) сподели пред БНР - Радио София: "Ако преди време фокусът за пътната безопасност беше върху лошата пътна инфраструктура, сега е върху пияните и дрогираните нарушители."

Системни проблеми в управлението на пътната безопасност

Експертът подчертава, че действията на държавните институции са по-скоро повърхностни, без да атакуват същността на проблема. Всекидневно страната губи поне един човешки живот на пътя.

"В пътната безопасност са намесени много интереси, свързани с корупционни практики. Държавната администрация не иска реформа. Проблемите са обусловени от лошо управление на транспортната система", отбелязва Милчев.

Градове с повишен риск

Изследване на ИПБ разкрива, че сред населените места с най-висок риск по отношение на пътната безопасност са градовете Русе, Ловеч, Варна и Монтана.

Столицата изостава в приоритизирането на безопасността

В София пътната безопасност изглежда не е сред водещите приоритети на местната власт. Според Милчев, това се дължи на факта, че при проучване сред жителите на столицата, темата не попада сред първите 10 най-важни проблеми.

Манипулации в статистиката

Експертът разкрива притеснителна практика за изкривяване на статистиката: "8 загинали в София през последните години са извадени от статистиката, защото например преди самокатастрофиране те са получили инфаркт. Добрата статистика е важна, за да направим правилните анализи," подчертава той.

Предстоящо разкритие за състоянието на пътната инфраструктура

След парламентарните избори Институтът за пътна безопасност планира да оповести резултатите от мащабно проучване на мантинелите в страната. Предварителните данни показват, че голяма част от тях са модифицирани и не отговарят на установените стандарти за безопасност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари