БНБ: Фалшивите банкноти по 100 лева се разпознават лесно

1
Централната банка обяснява как да разпознаем неистинските банкноти
Централната банка обяснява как да разпознаем неистинските банкноти Снимка: МВР / Архив

Централната банка обяснява как да разпознаем неистинските банкноти

Увеличение на неистинските банкноти от 100 лева: БНБ разкрива подробности.

Българската народна банка (БНБ) предоставя важна информация относно регистрираното увеличение на броя неистински банкноти от 100 лева през второто тримесечие на 2024 година. Централната банка обяснява, че увеличението се дължи на конкретен тип фалшиви банкноти, произведени с примитивни методи.

Според официалните данни на БНБ, публикувани на 15 август 2024 година, Националният център за анализ (НЦА) е регистрирал и задържал 230 неистински банкноти с номинал 100 лева през второто тримесечие на годината. Тази информация предизвика загриженост сред обществеността относно разпространението на фалшиви пари в страната.

БНБ бърза да успокои гражданите, като предоставя подробности за естеството на тези фалшификати. Според експертите на банката, въпросните неистински банкноти са отпечатани двустранно на цветен копирен апарат върху обикновена целулозна бяла хартия. Качеството на изображенията е определено като лошо, което прави тези фалшификати лесни за разпознаване при внимателна проверка.

Характерна особеност на тези неистински банкноти е наличието на холограмно фолио, залепено на лявата им страна. Това фолио обаче е предназначено за друг продукт и не притежава холограмните ефекти, характерни за истинските банкноти. Освен това, на фалшификатите липсва имитация на други защитни елементи, което допълнително улеснява тяхното идентифициране.

БНБ насърчава гражданите да се запознаят с официалната информация за защитните елементи на истинските банкноти, публикувана на интернет страницата на банката в раздел "Банкноти". Тази информация е ключова за разпознаването на неистински банкноти и предпазването от измами.

В хода на разследването, служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) са провели специализирана операция, в резултат на която са открити копирен апарат и материали, използвани за производството на този тип неистински банкноти от 100 лева. Образувано е досъдебно производство по случая, което показва сериозността, с която властите подхождат към проблема.

Въпреки тревожното увеличение на броя регистрирани фалшификати, експертите на БНБ са категорични, че този конкретен тип неистински банкноти не представлява сериозна заплаха за паричното обращение в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари