Близо 70 евродепутати поискаха Унгария да бъде изключена от Шенген

1
Решението на Орбан да отвори по-широко границите си за руснаци и беларуси възмути Европарламента
Решението на Орбан да отвори по-широко границите си за руснаци и беларуси възмути Европарламента Снимка: Twitter / X

Сред подписалите е и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев

Близо 70 евродепутати настояха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да изключи Унгария от системата за свободно пътуване през вътрешните граници в Европейския съюз. Сред подписалите писмото е и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, съобщи БГНЕС.

Инициативата е предизвикана от решението на Будапеща да облекчи визовите ограничения за граждани на Русия и Беларус, информира вестник "Сега". Комисарката по вътрешните работи Илва Йохансон предупреди, че Европейският съюз ще предприеме действия, ако визовата схема бъде призната за риск. Това доведе до реакцията на група от 67 депутати в Европейския парламент, които настояват изпълнителната власт на ЕС да вземе мерки срещу Будапеща, включително евентуално изключване на Унгария от Шенгенската зона за свободно пътуване.

„Призоваваме Европейската комисия да предприеме спешни мерки за разследване на решението на Унгария, тъй като то може да представлява вратичка и потенциално да застраши цялостното функциониране на Шенгенското пространство и ролята му на сигурна зона за гражданите“, се казва в писмото, инициирано от чешката евродепутатка Дануш Нерудова и литовския евродепутат Петрас Аустревичус. „Ако унгарското правителство откаже да промени политиката си, Европейската комисия и всички представители на ЕС трябва да поставят под въпрос унгарското присъствие в Шенгенското пространство, като въведат нови мерки за защита на европейските граждани, включително нов контрол по унгарските граници, ако е необходимо“, добавя писмото. В него се разглежда и възможността други държави от ЕС да не признават унгарските визи и да въведат контрол по границите на страната.

В края на миналия месец Унгария разшири списъка на държавите, откъдето работници ще имат облекчен достъп през нейните граници, а по този начин и през границите на други държави в Шенгенското пространство. В категорията за облекчени процедури тя включи Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Молдова, Русия и Беларус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    48
    WANTED - DEAD OR ALIVE - Cash...
    България е част от ЕС, от НАТО, от цивилизацията на Запада, постове рекламиращи путинярски фашизъм нямат място в българска медия. Нека извадим на светло руската примитивна амеба! Обявявам парична награда, всеки който разкрие личността на руското животно, пишещо от IP 77.78.6.217 За всеки, който разполага с информация, нека тук в кометарите обяви начин за връзка, след което ще се уточним изплащане на премията.
  • 0
    47
    Анално ебан бесарабски ППрас
    Никакво изключване от ЕС! Защо да страдат унгарците, като може да изберат отново Орбан и окончателно да изритат евроГейските подлоги от властта и Унгария винаги да бъде нормална демократична държава, членка на ЕС?! Кур за Зеленски и Макрон, да им еба путката майна, проста да еба!
  • -2
    46
    Анално ебан руски PDрас
    Никакво изключване от ЕС! Защо да страдат унгарците, като може да се изритат Орбан и неговите подлоги от властта и Унгария отново стане нормална демократична държава, членка на ЕС?! Кур за Орбан и Путин, да им еба путката майна, проста да еба!
  • 0
    45
    Бабоеб Макрон
    Хахаха каква гавра с простия бесарабски гей....чак почти ми стана жал за него. Унгарските мъже са страхотни и само като ме погледнат и се подмокрям! Освен това Франция и Германия пуснахме купища ислямизирани терористи под формата на "бежанци" в Европа,нямаме право да хленчим на Орбан...дали пък не искаме да му попречим да строи новата си АЕЦ с руски специалисти ? Мен лично не ме вълнуват никакви руски шпиони освен ако не са чисто голи и добре сложени!
  • -1
    44
    Орбан
    Хахаха,много здраво сте му сипали на миришещият на контейнер бесарабски хомосексуалист,момчета - само така! Гледам нещо се е опитал да изквичи на 43,но не му се разбира нищо....чакай да повикам преводачката от бесарабски....Аха,искал е да каже: Крайно време е да се осъзнае,че бандеронацистка УСрайна никога няма да влезе в ЕС! Кому е нужен този хохълски сопол ???
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари