100 000 души са засегнати от проблема със застраховките "Гражданска отговорност"

0
От Гаранционния фонд уверяват, че работят усилено, за да предотвратят бъдещи проблеми
От Гаранционния фонд уверяват, че работят усилено, за да предотвратят бъдещи проблеми

От Гаранционния фонд уверяват, че работят усилено, за да предотвратят бъдещи проблеми

Системата на Гаранционния фонд за издаване на задължителните застраховки "Гражданска отговорност" бе поправена, но продължава да изпитва затруднения. Въпреки усилията за възстановяване на нормалната работа, натрупаните заявки продължават да предизвикват забавяне при издаването на полици, предупредиха от институцията. По данни на застрахователни брокери, около 100 000 души са били засегнати от проблема по време на спиранията на системата – ситуация, която е безпрецедентна до този момент.

Системата бе пусната отново в експлоатация вчера вечерта, но днес продължаваше да не функционира оптимално. Александър Цветков, изпълнителен директор на фирма за онлайн застраховане, коментира: "На моменти успява, през повечето време не работи, като цяло е затруднено. Сигурно към 10% от заявките днес сме успели да обработим."

От Гаранционния фонд обясниха, че планирана профилактика на системата е била основната причина за затрудненията. Максим Колев, председател на Управителния съвет на фонда, разясни пред БНТ: "Имахме планирана профилактика на системата, която се изразяваше в нова машина. Планирано беше да се случи в събота и в неделя вече да заработи системата. Уверението на доставчика, който е външен за нас и изпълнява тази функция, беше, че това е сравнително рутинна операция."

Според изпълнителя, системата е работела добре в неделя, но в понеделник сутринта се оказало, че изпълнява заявките с голямо забавяне. Максим Колев допълни: "Веднага свикахме кризисен щаб и се наложи да рестартираме системата три пъти през деня." Тези рестартирания забавиха работата ѝ. Във вторник и днес ситуацията се повтори.

„Имаше отново известно забавяне, но системата не е спирала да работи. Към момента имаме два пъти и половина повече издадени полици отколкото миналата сряда например,“ сподели Колев. Заради четирикратно увеличените заявки и по-бавното им обработване, кризисният щаб във фонда продължава да действа.

Георги Стоянов, ръководител на управление "ИКТ и Анализи" в Гаранционния фонд, обяви: „Тази нощ планираме профилактики на системата, ъпгрейд и вземаме всички мерки, за да не се повторят подобни ситуации.“

Важно е да се отбележи, че системата на Гаранционния фонд не обслужва само издаването на нови застраховки "Гражданска отговорност", но също така и справки от официалните институции. Без справка от фонда не може да се премине годишен технически преглед или да се извърши пререгистрация в КАТ.

Александър Цветков съветва гражданите: „Колкото и да е неудобно, не трябва да шофирате, докато нямате активна "Гражданска отговорност". Не толкова заради глобата, която е 250 лева, ако сте без застраховка, колкото заради потенциалните щети при катастрофа, които могат да възлязат на стотици хиляди левове.“

Въпреки че от КАТ са уведомени за проблема в системата, те са длъжни да глобяват при неспазване на закона. Цветков допълва: „Истината е, че законодателят не е предвидил такъв случай, в който всъщност не може да си купите "Гражданска отговорност", не защото вие не искате, а защото държавен орган не може да си свърши работата.“

От Гаранционния фонд уверяват, че работят усилено, за да предотвратят бъдещи проблеми и да възстановят нормалната работа на системата в най-кратки срокове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Гххйк
    Некадърнци!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари