Бизнесът на колене заради скъпия ток: Европейската комисия стопира компенсациите

0
Хотелиери и производители са в затруднения, докато чакат помощта, одобрена от българските власти
Хотелиери и производители са в затруднения, докато чакат помощта, одобрена от българските власти

Хотелиери и производители са в затруднения, докато чакат помощта, одобрена от българските власти

Българският бизнес ще трябва да изчака за дългоочакваните компенсации заради високите сметки за електроенергия, въпреки че мярката беше одобрена от парламента и правителството. Причината за това забавяне е, че предложената помощ трябва да бъде одобрена и от Европейската комисия, което може да отнеме до шест месеца.

През юли сметките за ток на бизнеса скочиха с почти 60%, което предизвика сериозни притеснения сред предприемачите. Правителството обеща помощ, като предложи таван от 180 лева на мегаватчас, над който държавата да поеме разходите за електроенергия на фирмите. Мнозина в сектора се надяваха, че тази мярка ще облекчи финансовия натиск.

Невена Айвазова, собственик на пекарна, сподели разочарованието си, след като получи писмо от доставчика си на ток, което я информира, че компенсациите ще бъдат изплатени едва след одобрение от Европейската комисия. Дотогава сметките ще бъдат начислявани в пълен размер, което поставя малкия бизнес в затруднено положение. "Лошо, не знам как ще ни се отрази", коментира тя пред bTV, изразявайки безпокойство за бъдещето на своята пекарна.

Ситуацията е още по-тежка за хотелиерите в Слънчев бряг, които са изправени пред астрономически сметки за ток в разгара на летния сезон. Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, сподели, че е принуден да подписва кредити, за да покрива разходите си за електроенергия, въпреки че има инсталирани фотоволтаици. „Ако досега съм плащал 10 000 лева, сега сметките ми достигат 30-40 000 лева. Това е непосилно за повечето хотелиери“, отбеляза той.

Според експерти, подобни мерки, при които държавата поема част от разходите на бизнеса, могат да доведат до нежелани икономически последици, като например повишаване на инфлацията. Енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията изрази съмнение, че мярката ще бъде одобрена от Европейската комисия. Според него решението на парламента е било по-скоро популистко, с цел да спечели подкрепата на бизнеса и обществото, без да се вземат предвид дългосрочните последствия.

В момента България очаква становището на Европейската комисия, което може да забави прилагането на помощта за бизнеса с месеци, оставяйки много предприятия в несигурност относно бъдещето на своите сметки за електроенергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    Никакви компенсации
    Компенсациите са крадене от бюджета с помощта на властта.
  • 3
    7
    Бунак
    Какви компенсации? Една салата 17-лева пържени картофи 13- лева. Скъпия ток в пъти е калкулиран в цените.
  • 9
    6
    Отегчен
    Вече ми писна от ревящи хотелиери. Цените космически високи, качество ниско, условия още по ниски, а сега искат помощи. Само преди 2 седмици, когато половин България гореше, премиерът се обърна към бизнеса да помогне в борбата с пламъците. Кой с техника, кой с друга помощ. Аз не чух някой от бизнеса да е откликнал. Не чух няко хотелиер да е предложил няколко стаи за хората, които останаха без домове. Защо сега всички ние трябва да помагаме. наглите хотелиери направиха ли някаква програма да могат възрастните хора да отидат за няколко дни на повичка? Дори и в края на сезона? Айде, стига сте ревяли. Когато цената на тока беше ниска или отрицателна, вие не намалихте цените, нали? Тогава си мълчахте и си избирахте нови скъпи коли. Сега чупката
  • 8
    5
    Аман от некадърници
    Алоууу хУтИлИерчИтУуУу цурвул я да смятаме малко 150 лева на вечер Х 30 стаи Х 30 вечери са 135 000 лева на месец! Ще си плащаш тока И не само! На народа му е писнало от ревящи, бездарни, некадърни неграмотници! Никакви компенсации за бизнеса! Като не могат да затварят и пътя! Ай ша ви м@кЯтЪ
  • 4
    4
    ха ха ха
    Ще пуснем олена зеленска за проститутка в ЮАР. Би учудило много хора, колко компенсации за ток може да натрупа белия и гъз. А мъжа и ще го пуснем на брюкселските педеруги.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари