Бивш шеф на КАТ: Шофьорските курсове не подготвят за реалността на пътя

1
Алекси Кесяков призовава за революция в обучението на младите шофьори
Алекси Кесяков призовава за революция в обучението на младите шофьори

Алекси Кесяков призовава за революция в обучението на младите шофьори

Алекси Кесяков, бивш директор на КАТ и настоящ съветник на министъра на вътрешните работи, изрази загриженост относно настоящата система за обучение на шофьори в България. В интервю за bTV той подчерта необходимостта от по-практически ориентиран подход при подготовката на бъдещите водачи.

"В курсовете за подготовка се учат правилата и много малко се засяга проблемът с процесите, които се развиват в пътното движение, защото правилата се изпълняват в условията на високи скорости. Там човек трябва точно да дозира своята скорост, за да премине безопасно. При обучението липсват тренировки и най-различни ситуации, които човек трябва да възприеме", заяви Кесяков.

Експертът посочи, че в някои страни новите шофьори преминават през специализирани полигони след завършване на стандартното обучение. На тези съоръжения те придобиват практически умения за управление при различни предизвикателни условия, като хлъзгави пътища и внезапно появяващи се препятствия. В тези държави, успешното преминаване през такъв курс е задължително условие за получаване на шофьорска книжка.

Кесяков идентифицира няколко ключови фактора, допринасящи за високия брой инциденти сред младите шофьори:

  1. Желание за себедоказване
  2. Надценяване на собствените способности
  3. Управление с неподходящи скорости
  4. Недостатъчно познаване на реалните опасности на пътя

Той подчерта, че формирането на отговорно поведение на пътя започва много преди получаването на шофьорска книжка. "Възприемаме подготовката на бъдещите шофьори като старт за безопасност на движението, а той не е от там. Той започва от раждането на детето, възпитанието му, обучението му. То влиза с определен манталитет и излиза със същия с шофьорска книжка. В курсовете за подготовка не може да се промени неговото отношение към обществото", обясни бившият директор на КАТ.

Кесяков призова всички водачи да проявяват повишено внимание, особено при превоз на пътници. Той посочи интересна статистика, показваща, че жените пътници са с 400 души повече от мъжете пътници, жертви на пътнотранспортни произшествия.

В заключение, експертът отправи важно послание към всички участници в движението: "Сега е мокро, ще бъде мъгливо, съобразявайте се и не бързайте, защото рискувате своя живот". Той подчерта необходимостта от постоянна бдителност и адаптиране към променящите се пътни условия, особено през есенно-зимния сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари