Битка за водните ресурси в Русенско

1
Жители на русенско село излязоха на протест заради каменна кариера
Жители на русенско село излязоха на протест заради каменна кариера Снимка: БНТ

Жители на русенско село излязоха на протест заради каменна кариера

Десетки жители на село Острица, община Две могили, област Русе, проведоха символичен протест пред сградата на Административния съд в Русе. Поводът за недоволството им е планираният проект за разработване на каменна кариера в близост до населеното място.

Основното притеснение на местните жители е свързано с потенциалното въздействие на кариерата върху водните ресурси в района. Според тях зоната, в която се предвижда да бъдат извършвани сондажи, е вододайна и експлоатацията ѝ може да доведе до сериозни последици за количеството и качеството на питейната вода в селото.

Жителите на Острица изразиха опасенията си, че добивът на камък може да наруши естествения баланс на подпочвените води и да застраши водоснабдяването на цялото населено място. Те настояват да бъдат проведени допълнителни проучвания и оценки на въздействието върху околната среда, преди да се вземе окончателно решение за реализацията на проекта.

От своя страна, представители на фирмата-инвеститор заявиха, че са извършили необходимите предварителни проучвания и според техните данни няма реална опасност от негативно влияние върху водните ресурси в района. Те подчертаха, че проектът ще бъде реализиран при стриктно спазване на всички екологични норми и изисквания.

Въпреки уверенията на инвеститора, жителите на Острица остават скептични и настояват за по-голяма прозрачност в процеса на вземане на решения. Те призовават местните и областните власти да се намесят и да гарантират, че интересите на общността ще бъдат защитени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари