Безводие в Павликени: Жители на 15 села бедстват в жегите

1
Община Павликени е пред частично бедствено положение, а хората са готови на протести
Община Павликени е пред частично бедствено положение, а хората са готови на протести

Община Павликени е пред частично бедствено положение, а хората са готови на протести

В горещото време 15 села в Павликенско са на критичен воден режим или без капка вода. Община Павликени е пред частично бедствено положение, а хората са готови на протести, предава bTV.

Причината за безводието е остаряла водопроводна мрежа и пресъхнали водоизточници в жегите. Местната управа призовава за спешна помощ от държавата.

Най-тежка е ситуацията в павликенското село Караисен.

„Днес е 36-37 градуса прогнозата, няма вода, няма ръцете с какво да си измием. Днес е пореден шести ден, няма капка вода“, казва Емилия Тонкова, жител на Караисен.

„С две деца съм, просто нито да се измием, нито абсолютно нищо. Купуваме от други села от други градове, носим, мъкнем с туби, с кофи, с каквото намерим“, разказва Йована Конашева, жител на Караисен.

В селото е останала само една малка чешмичка, която все още не е пресъхнала.

Хора много, скандали. Онази година полиция идва там, защото се сбиха хората. Всеки има нужда от вода. Преди две години, нямахме 121 дни капка вода от чешмата“, разказва Георги Тонков.

В центъра на Павликени термометърът днес удари 40 градуса. Общо 15 са селата с тежък воден режим.

Нашето настояване към Министерството на околната среда и водите, и Напоителните системи е да се пусне вода, с което в най-кратки темпове ще се реши проблемът на четири от пострадалите села. Издирваме изоставени водоизточници във бившите ТКЗС-та, изоставени чешми, прочистваме им дренажите, закупуваме нови цистерни“, казва инж. Емануил Манолов, кмет на община Павликени.

Ако държавата не се намеси спешно, община Павликени има готовност да обяви частично бедствено положение, а хората да излязат на протести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Местната управа
    е виновна за кризата с водата.Свалете ги тия негодяи от власт.Проспали са ценно време да се справят с проблема.И сега хората, в това число децата страдат .Навсякъде най - големите боклуци са на власт.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари