Безплатни очни прегледи за малчуганите в Русе

0
Над 1000 деца ще бъдат прегледани в рамките на общинската програма "Да опазим очите на децата"
Над 1000 деца ще бъдат прегледани в рамките на общинската програма "Да опазим очите на децата" Снимка: Асен Игнатов / Архив

Над 1000 деца ще бъдат прегледани в рамките на общинската програма "Да опазим очите на децата"

За втора поредна година Община Русе дава начало на програмата "Да опазим очите на децата", насочена към ранно откриване на зрителни проблеми при най-малките жители на града. Инициативата ще обхване децата от четвърта предучилищна група в общинските детски градини, като ще се проведе в периода от октомври 2024 година до май 2025 година.

Кампанията ще се осъществи с помощта на висококвалифициран екип, състоящ се от офталмолог и оптометрист. Те ще посетят детските заведения по предварително изготвен график, носейки със себе си специализирана мобилна апаратура за прецизна диагностика.

Основната цел на програмата е навременното установяване на зрителни отклонения като далекогледство, късогледство, замъглено зрение, разлики в големината на зениците и кривогледство. За целта ще бъде използван специален подвижен авторефрактометър, който позволява безконтактно измерване на зрителните показатели от дистанция от около половин метър.

Прегледът ще включва няколко ключови компонента:

  1. Измерване на диоптричния статус
  2. Оценка на ортоптичния статус и очния мотилитет
  3. Изследване на стерео и дълбочинното зрение
  4. При необходимост - допълнително изследване на функционалното зрение

След приключване на прегледа, родителите ще получат подробна информация за резултатите. В случай на установени отклонения, те ще бъдат насочени към допълнителен преглед при офталмолог за по-задълбочено изследване.

Първите прегледи в рамките на кампанията ще се проведат на 9 октомври 2024 година в Детска градина "Иглика".

График на посещенията за месец октомври включва:

  • 9, 11 и 15 октомври - Детска градина "Иглика"
  • 14 октомври - Детска градина "Детелина"
  • 16 и 18 октомври - Детска градина "Незабравка"
  • 23 октомври - Детска градина "Здравец"
  • 30 октомври - Детска градина "Зора"

Родителите, които желаят техните деца да се възползват от тази безплатна и важна здравна инициатива, могат да заявят участие чрез попълване на информирано съгласие и предаването му на директора на съответната детска градина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари