Без репетиции, но с много емоция на римския кастел в Русе

1

Поезия и музика се сляха в уникален пърформанс на брега на Дунав

В древния римски кастел "Сексагинта Приста" в Русе се състоя впечатляващо културно събитие, което съчета поезията на български класици и съвременни автори с музика и визуални ефекти. Музикалният аудиовизуален пърформанс "Като река" привлече вниманието на ценителите на изкуството и високопоставени гости.

Областният управител на Русе, Драгомир Драганов, присъства на събитието и изрази своето възхищение от културния дух на града. Той подчерта значимостта на подобни инициативи, които обогатяват духовния живот на общността:

"Радостно е, че има хора като Вас, които в продължение на десетилетия създават сценично изкуство, което често пъти е спасителна глътка въздух от ежедневните проблеми", сподели Драганов, обръщайки се към режисьора Димитър Липовански.

Липовански, от своя страна, разкри, че събитието е било истинско предизвикателство, тъй като не е имало предварителни репетиции. Той подчерта уникалността на пърформанса, който представя българската поезия в нов, съвременен контекст:

"Днешното събитие е едно голямо предизвикателство, това, което ще видите е истински пърформанс, защото не е имало нито една репетиция", сподели режисьорът.

Пърформансът "Като река" обедини творчеството на емблематични български поети като Христо Ботев, Иван Вазов, Димчо Дебелянов, Гео Милев, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Никола Вапцаров и Елисавета Багряна. Техните стихове влязоха в неочакван диалог с произведенията на съвременни автори като Дамян Дамянов, Борис Христов, Стефан Цанев и Миряна Башева.

Музикалната част на събитието бе поверена на талантливия композитор Николай Иванов - ОМ, чиито авторски композиции създадоха уникална атмосфера. Вокалните изпълнения на Габриела Хаджикостова допълниха магията на вечерта, а видеоарт проекциите, вдъхновени от живописните творби на Иванов, добавиха визуален акцент към преживяването.

Събитието се проведе с подкрепата на Регионалния исторически музей в Русе и бе част от проекта "Като река", финансиран по програма "Музика" на Министерството на културата за 2024 година. Продуцент на спектакъла е компания "Персей".

Пърформансът "Като река" не само представи българската поезия в нова светлина, но и демонстрира силата на мултидисциплинарния подход в изкуството. Съчетанието на слово, музика и визуални елементи създаде уникално преживяване за публиката, потопявайки я в света на българската литература и съвременното изкуство.

Събитието бе с вход свободен, давайки възможност на всички желаещи да се докоснат до това вълнуващо културно преживяване. То не само обогати културния календар на Русе, но и затвърди позицията на града като важен център на съвременното изкуство в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари